V prvih devetih igrah ženskega finala OP ZDA v tenisu je Naomi Osaka dobila le eno igro. Viktorija Azarenka je bila dotlej precej boljša, favorizirani tekmici je odvzela kar štiri začetne udarce. Belorusinja je v drugem nizu nazadnje vodila s 3:2. Sledil je velik preobrat, saj je Viktorija Azarenka v naslednjih desetih igrah dobila le eno ter v odločilnem nizu zaostajala z 1:4. Ko je dobila naslednji dve igri in še petič odvzela servis Naomi Osaka, je za Viktorijo Azarenka posijal žarek upanja, da bi v svojem tretjem finalu v New Yorku prvič zmagala. Toda Naomi Osaka je potrdila vlogo favoritinje ter z zmago z 1:6, 6:3, 6:3 osvojila svoj drugi naslov na US Opnu, skupno na turnirjih največje četverice pa tretjega. Zanimivo je, da je Viktorija Azarenka finale izgubila z enakim rezultatom, kot je v polfinalu ugnala Američanko Sereno Williams.

Po zmagi je Naomi Osaka priznala, da v času prevlade tekmice ni imela rešitve. »Rekla sem si: 'Pa ja ne boš izgubila finala z 1:6, 0:6. Skušaj ji vsaj otežiti pot do zmage.' Ko sem ji prvič odvzela servis, sem pridobila samozavest in sem začela razmišljati o zmagi,« je o ključnem trenutku dvoboja povedala Naomi Osaka. »Za mano je pomembnih nekaj mesecev. Med karanteno sem veliko razmišljala o stvareh, za katere med sezono ne bi imela časa. Predvsem sem se spraševala, po čem želim, da se me ljudje spominjajo. Ko sem predlani zmagala v New Yorku, so stvari v življenju tekle še hitreje, kot bi sicer. Nisem jih znala upočasniti. Zdaj mislim, da sem dozorela. Natanko vem, kaj si želim v življenju, zato mi je lažje,« je pojasnjevala Japonka, ki je dva tedna newyorškega turnirja odmevno opozarjala na policijsko nasilje v ZDA.

Dejala je, da letošnja newyorška zmaga nima veliko podobnosti s predlansko, saj na tribunah ni bilo gledalcev. Poleg tega predlani v finalu proti Sereni Williams ni bila favoritinja, tokrat pa je imela na plečih precej večjo odgovornost. Japonka še ni sporočila, ali bo konec tega meseca nastopila na Rolandu Garrosu. »S Parizom se v času US Opna nisem ukvarjala. Moja naloga je bila, da sem povsem osredotočena na igrišču. Zdaj bom razmišljala o bližnji prihodnosti,« odgovarja 22-letna Japonka. Doslej na največjem turnirju v Franciji ni blestela, saj je njen najboljši dosežek uvrstitev v 3. krog.

Naomi Osaka je drugo zmago v New Yorku dosegla pri 22 letih. Nekaterim najboljšim teniškim igralkah vseh časov je podoben podvig uspel še v mlajših letih. Moniki Seleš denimo pri 18 letih, Sereni Williams in Steffi Graf pri dvajsetih, Chris Evert in Venus Williams pa pri enaindvajsetih. Naomi Osaka ima nedvomno potencial, da v svoji karieri osvoji dvomestno število zmag na turnirjih največje četverice.

Viktorija Azarenka je priznala, da je bil nov poraz v finalu boleč. »Bila sem blizu. Zelo blizu. A nisem šla do konca po svoji poti. Ko je Naomi zadela nekaj žogic na linijo, je postala vse bolj samozavestna. Postala je zelo agresivna in je začela prevladovati. Res je prava šampionka,« je tekmico pohvalila Viktorija Azarenka. Enaintridesetletna Belorusinja, ki je pred štirimi leti rodila sina Lea, je na začetku letošnjega leta celo razmišljala, da bi končala športno pot. »Seveda sem ponosna na to, kar sem pokazala v New Yorku. A trenutno se najbolj zavedam, da sem v finalu izgubila,« odkrito odgovarja Viktorija Azarenka.