Skrivnostni primer izginotja italijanske didžejke Viviane Parisi in njenega štiriletnega sina Gioela Mondella je naše zahodne sosede kar šestnajst dni spravljal v obup. Mama in sin sta se 3. avgusta zjutraj odpravila po nove čevlje. V predoru severne obalne avtoceste zahodno od Palerma sta rahlo trčila v kombi z delavci. Ker je sivi opel corsi počila guma, je Parisijeva zunaj predora ustavila avto, kar je posnela tudi ena od varnostnih kamer, drug posnetek pa kaže, kako ženska pleza čez zaščitno ograjo in se oddaljuje od vozila.

Njeno truplo so pet dni pozneje našli pod drogom električne napeljave nekaj sto metrov stran od ceste, enajst dni zatem pa je v jarku manj kot pol kilometra stran prostovoljec naletel še na truplo štiriletnika. Divje živali naj bi ga povsem raztrgale. Po navedbah tožilca Angela Cavalle se preiskovalci osredotočajo na tri možne scenarije za dečkovo smrt: umor s samomorom, napad divjih živali ali spolni napad. Mati si je ali vzela svoje življenje ali je bila umorjena ali pa je umrla po nesreči.

Duševne težave?

Družina, ki jima je priskočila na pomoč pri počeni gumi in ki je dvojico morda zadnja videla živo, je Parisijevo po nesreči opisala kot zelo vznemirjeno, Gioela je imela na rokah, bil je nepoškodovan. Po podatkih medijev je didžejka pred nekaj meseci utrpela živčni zlom, stanje pa se je zaradi izolacije in ukrepov zaradi novega koronavirusa le še slabšalo. Zatekla se je k Bogu in svetemu pismu. Njen bratranec je potrdil, da je bila že dvakrat sprejeta v bolnišnico, na smrt jo je bilo strah, da ji bo socialna služba odvzela otroka, na katerega naj bi bila bolestno navezana. Dopušča možnost, da je bila Viviana tisto jutro na poti do »piramide svetlobe«, nekakšnega energetskega, mističnega središča v bližini, a da jo je nesreča vrgla iz tira.

Dokaj drugačno zgodbo opisuje njen soprog Daniele Mondello, prav tako didžej. Potrdil je sicer, da je imela v preteklosti nekaj težav z depresijo, a vztraja, da je bila na jutro izginotja povsem mirna in prav nič razdražena. »Ni ga ubila ona. Za kaj takega ga je imela preveč rada,« je javno oznanil. Zavrača tudi hipotezo o napadu divjih živali.

Ko sta odšla od doma po nakupih, je Mondello ženo in sina videl zadnjič. Tudi slišali se niso več, ker je Parisijeva telefon pustila doma, kar dodatno bega policiste. Če ga ne bi, bi dvojico brez težav našli, morda pa bi odkrili še kakšno informacijo, s katero bi si pomagali pri razrešitvi. Natančno uro smrti bo nemogoče določiti, opozarja Stefano Vanin, ki je prisostvoval obdukciji, prav mogoče je, da ne bomo nikoli izvedeli, kaj se je v resnici zgodilo.