Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Sloveniji 213 aktivno okuženih oseb. Do sedaj je bilo skupaj potrjenih 2369 okužb, umrlo pa je 129 bolnikov s covidom-19.

V Hrastniku, ki je v zadnjih tednih žarišče okužbe z novim koronavirusom, so v četrtek vzeli štiri brise, od tega dva v tamkajšnjem domu starejših. Pri enemu oskrbovancu doma so potrdili okužbo, so sporočili s hrastniške občine. Trenutno je aktivno okuženih 28 stanovalcev v domu in pet zaposlenih.

Na Hrvaškem včeraj prek 200 novih primerov

Hrvati seštevek svojih številk sporočajo po 14. uri, že pred tem pa informacije o številu novih potrjenih primerov okužb podajajo posamezne županije. Hrvaški mediji tako poročajo, da je bilo včeraj potrjenih prek 200 novih primerov. Največji porast beležijo v Splitsko-dalmatinski županiji, kjer so včeraj našteli 77 okužb, dan pred tem pa 41. Koronavirus se hitro širi tudi v Zagrebu, od koder poročajo o 50 novih primerih.

Pomočnik notranjega ministra Damir Trut poudarja, da ne gre za eksponentno rast števila okužb. Podobno kot pri nas in v Avstriji tudi na Hrvaškem ugotavljajo, da je glavnina novookuženih mlajših od 35. Videti je, da k širjenju okužb veliko pripomore veseljačenje na zabavah na plažah in v nočnih klubih, zato Hrvati razmišljajo o tem, da bi delovanje nočnih klubov omejili, in sicer bi ti lahko obratovali zgolj do polnoči.

Kacin glede okužb na Hrvaškem: Vlada bo ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na twitterju napovedal, da bo vlada ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti. "Nihče, ne otroci, dijaki, ne starši in učitelji ne bodo talci neodgovornih (nočnih) zabav," je zapisal na podatke o številu primerov novega koronavirusa na Hrvaškem in vnosa okužb s Hrvaške v Slovenijo.

Ob tem je zapisal, da rezultati testiranj za novi koronavirus skrbijo vse. "Uvoza iz Hrvaške je vse (pre) več, zdaj še iz južne Dalmacije. Mladi, več in več," je tvitnil.

Dodal je, da sta vlada in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozorila Hrvaško, a lahko največ zase in za vse nas storimo sami. "Spoštujmo in izvajajmo priporočila NIJZ. "Samoomejitev, nočne zabave lahko počakajo, to poletje ni zadnje," je še zapisal.

Na hitro slabšanje položaja na Hrvaškem opozarjajo tudi slovenski epidemiologi. Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je te dni že napovedala, da bodo politiki predlagali "bistveno strožji režim na meji". Omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob povratku s Hrvaške.

Je pa že v začetku meseca zunanji minister Anže Logar zagotovil, da bodo slovenskim dopustnikom na Hrvaškem omogočili normalno vračanje in da bo ukrep, če bo sprejet, začel veljati z nekajdnevnim zamikom. Že v preteklih tednih so se sicer pojavljale govorice, da naj bi Slovenija 14 dni pred začetkom šolskega leta načrtovala zaprtje meje z južno sosedo in s tem omejila širjenje novega koronavirusa. A so pristojni še konec julija to zanikali.

Hojs napovedal strožji režim vstopa v Slovenijo

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je napovedal »strožji režim vstopa v Slovenijo, verjetno že v prihodnjem tednu«.

»Okužbe, ki prihajajo iz Hrvaške, nas vodijo do strožjega režima vstopa v Slovenijo, verjetno že v prihodnjem tednu. Na podlagi rezultatov testiranj preko vikenda in v ponedeljek, bo vlada prisluhnila predlogom strokovne skupine za covid-19 in na podlagi epidemiološke ocene zaostrila vstop,« je na twitterju napovedal Hojs, s ključnikom #karantena pa napovedal, kakšen bo najverjetneje vladni ukrep.

Avstrija zaradi naraščanja okužb pozvala državljane, naj se nujno vrnejo s Hrvaške

Avstrija, ki je včeraj naštela 282 novih okužb, je pozvala svoje državljane, naj se zaradi naraščanja števila okužb na Hrvaškem nemudoma vrnejo domov. Poleg tega od ponedeljka odsvetujejo vsa nenujna potovanja v to državo, so za avstrijsko tiskovno agencijo APA danes povedali na avstrijskem zunanjem ministrstvu.

Pojasnili so še, da se o podrobnostih še dogovarjajo z ministrstvom za zdravje. Minister za zdravje Rudolf Anschober je pojasnil, da je veliko število novih okužb posledica večjega števila žarišč, povezanih s potovanji. Številni na novo okuženi so se vrnili iz Hrvaške.

Hrvaška Istra se želi izogniti slovenskemu in italijanskemu rdečemu seznamu

Oblasti v istrski županiji na Hrvaškem so danes zahtevale od hrvaške vlade, naj nemudoma zahteva od italijanske vlade, da epidemiološki ukrep obveznega testiranja potnikov iz Hrvaške izvaja selektivno in v skladu z epidemiološkim stanjem v posameznih delih države. Podobno zahtevajo tudi v primeru epidemioloških ukrepov Slovenije.

V zahtevi istrske županije in županov tamkajšnjih mest so izpostavili, da enostranska poteza Italije kot tudi slovenske napovedi, da bo Hrvaško uvrstila na rdeči seznam držav, resno ogrožajo hrvaško turistično sezono v obdobju, ko je tam največ turistov. Med njimi je veliko gostov ravno iz Slovenije in Italije, so poudarili.

»Naša županija je zdravstveno varna in turistično uspešna. Pozivamo vas, da nam omogočite, da bo tako tudi ostalo,« so zapisali. Poudarili so, da imajo v Istri zdravstveno stanje pod nadzorom in da ustvarjajo največji delež hrvaškega turističnega prometa. Ocenjujejo, da je to »rezultat velikih prizadevanj, odgovornosti in osredotočenosti vseh prebivalcev Istre«.

Opozorili so, da je od rezultatov turistične sezone odvisen tudi državni proračun, ki že močno trpi zaradi krize, ki je posledica pandemije bolezni covid-19. Zahtevajo, naj se Istri kot zdravstveno varni destinaciji omogoči, da ustvari čim boljše turistične rezultate, potem ko se je epidemiološka slika v Dalmaciji občutno poslabšala.

Podobno zahtevo za selektivni pristop so nacionalnemu štabu civilne zaščite poslali tudi iz primorsko-goranske županije.