Povedal je še, da se je v Avstriji v zadnjem času precej spremenila starostna struktura okuženih. Na začetku pandemije so tako med okuženimi z virusom sars-CoV-2 prevladovali starejši, je zdaj na testih na novi koronavirus pozitivnih največ mladih med 15. in 24. letom. "V Avstriji je povprečna starost 33,7 leta," je glede na novo okuženih še dejal minister.

Posebnosti izbruha covida-19 so po njegovih besedah trenutno še, da je več manjših žarišč, velik, 24-odstoten delež asimptomatskih okužb ter relativno veliko okužb, povezanih s potovanji. Razvoj dogodkov v zvezi s pandemijo po njegovih besedah sicer ni nepričakovan.

Je pa minister povedal še, da so v Avstriji doslej izvedli že več kot milijon testiranj na novi koronavirus. "To kaže, da smo na tem področju zelo aktivni," je dejal minister. Dodal je, da se z večjim številom testiranj manjša delež tistih, ki so bili na testih pozitivni. V začetku jih je bilo 5,5 odstotka, zdaj, ko je testiranj več, pa jih je 1,5 odstotka.

Število na novo okuženih v Avstriji je v zadnjem dnevu prvič po več mesecih preseglo 200. Največ, 112, so jih danes do 9.30 potrdili na Dunaju. Sledijo Tirolska z 58 novimi okužbami, Gornja Avstrija s 45 in avstrijska Koroška z 22.

Na avstrijskem Koroškem je 16 od 22 novih primerov, neposredno povezanih s potovanjem na Hrvaško. Kot je novinarjem povedala predstavnica tamkajšnjih zdravstvenih oblasti Beate Prettner, gre v glavnem za mlade - 80 odstotkov vseh na novo okuženih je starih med 19 in 25 let.

V Avstriji z več kot 8,8 milijona prebivalcev so po podatkih ministrstva za zdravje doslej potrdili 22.876 okužb z novim koronavirusom, od tega je skoraj 20.500 obolelih že ozdravelo. Za covidom-19 je skupno umrlo 725 ljudi.

Velika Britanija uvaja karanteno za Francijo, ta bo odgovorila podobno

Velika Britanija je v četrtek zaradi širjenja novega koronavirusa napovedala omejitve potovanj za šest priljubljenih turističnih destinacij, med njimi Francijo. Od sobote bodo morali vsi prišleki v 14-dnevno samoizolacijo. Francija je napovedala podoben ukrep za Veliko Britanijo.

Zaradi porasta okužb v nekaterih državah uvaja britanska vlada 14-dnevno samoizolacijo za potnike iz Francije, Nizozemske, Monaka, Malte, otočja Turks in Caicos ter Arube, je tvitnil minister za transport Grant Shapps.

Zunanje ministrstvo je ob tem še odsvetovalo vsa nenujna potovanja v Francijo ter na Nizozemsko in Malto.

Z ukrepom se želijo ogniti možnosti vnosa okužbe iz tujine ter grožnje širjenja novega koronavirusa na Otoku.

Francija je druga najbolj priljubljena počitniška destinacija med Britanci, za Španijo. Po ocenah bo moralo več sto tisoč britanskih potnikov v karanteno, ko se bodo vrnili v domovino.

Francoski državni sekretar Clement Beaune je na Twitterju odgovoril, da bo Francija ukrepala podobno. Kot je dodal, Pariz obžaluje odločitev in upa, da se bodo zadeve kmalu vrnile v normalne tire.

Po navedbah britanskih oblasti je Francija zabeležila strm porast okužb, saj so v zadnjem tednu zaznali za 66 odstotkov več novih okužb na 100.000 prebivalcev. Podobno je bilo na Nizozemskem, na Malti pa so zabeležili kar 105-odstotni porast.

V Španiji zapirajo nočne klube

Španski minister za zdravje Salvador Illa je danes predstavil vrsto novih ukrepov proti širjenju virusa, saj v državi znova narašča število okužb z novim koronavirusom. V četrtek so potrdili skoraj 3000 novih primerov.

V prizadevanjih za zajezitev virusa oblasti zapirajo diskoteke, nočne klube in plesne dvorane, restavracije in bari bodo morali vrata zapreti ob 1. uri, novih gostov pa ne bodo smeli sprejemati od polnoči.

Prepoved kajenja na ulicah, ki je v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), že velja v dveh od 17 španskih avtonomnih regij - v Galiciji in na Kanarskih otokih.

Poleg tega bo vlada omejila obiske v domovih za ostarele, vsi novi stanovalci pa bodo morali opraviti test na novi koronavirus, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Regionalne oblasti bodo morale izvajati testiranja ogroženih skupin prebivalstva in na območjih, ki jih je virus močno prizadel. Zdravstveno ministrstvo sicer ni navedlo, kdaj bodo ti ukrepi začeli veljati.

V Španiji, kjer so od 14. marca do 21. junija veljale izredne razmere in strogi omejitveni ukrepi, je do zdaj zaradi covida-19 umrlo 28.605 ljudi.