Glede na nedeljsko dirko na isti progi so jo prireditelji le malce spremenili (valovi, ovinki), zaradi časovne stiske pa so odstopili od načrta, da bi vožnja potekala v obratni smeri kot v nedeljo. Na progi Zelta Zirgs s trdo podlago spodaj in mivko zgoraj so bile vremenske razmere drugačne kot pred tremi dnevi: takrat je bilo 27 stopinj Celzija, danes le 18. Tim Gajser je po dopoldanski vožnji na čas, ki je odločala o startnih položajih na uradni dirki, osvojil peto mesto, že v prvem ovinku pa je prišlo do zapleta. Skupinskemu padcu v ozadju se je izognil, a so ga v ospredju zaprli in je padel na osmo mesto.

Toda to je bil šele začetek niza težav aktualnega svetovnega prvaka, ki je po treh minutah zdrsnil na 22. mesto. Vrhunec težav se je zgodil v drugi polovici, ko je po visokem skoku priletel na zadnje kolo motorja in padel na hrbet, a se je hitro pobral in nadaljeval vožnjo. Vendar ne za dolgo, kajti po slabih časih v posamičnih krogih in večanju zaostanka za vodilnimi je šest krogov pred koncem zapeljal v bokse in odstopil. »Prvi polčas« dirke je dobil 34-letni Italijan Antonio Cairoli, Nizozemec Jeffrey Herlings, vodilni v skupnem seštevku za SP, pa si je s tretjim mestom privozil 20 točk in prednost pred Gajserjem povečal na 24.

Slovenec, ki je v Latviji slavil v letih 2016 in 2019 ter v teh sezonah postal tudi svetovni prvak, je v prvi vožnji pridelal nekaj modric, motor pa je bil zaradi padcev nevozen. V drugi vožnji spet ni startal najbolje, nato pa je spet padal iz napake v napako. Bil je peti, a z velikim zaostankom za najboljšimi, v zadnji minuti pa sta padla tako vodilni Herlings kot drugouvrščeni Cairoli. Gajserju se jima ni uspelo približati in je ostal peti, njuni napaki pa sta izkoristila domačin Arminas Jasikonis, ki je dobil drugo vožnjo, in Švicar Jeremy Seewer. V skupnem seštevku je Gajser osvojil 13. mesto (le 16 točk) in prvič v sezoni po treh drugih mestih ostal brez prostora na stopničkah.

Njegov zaostanek za Herlingsom zdaj znaša kar 28 točk (142:170), devetkratni svetovni prvak Antonio Cairoli pa se je z že 90. zmago na dirkah za VN prebil na skupno tretje mesto (129 točk). Tim Gajser je takole ocenil razplet današnje zanj neuspešne dirke v Kegumsu: »Jasno je, da nisem zadovoljen s tem, kako se je vse skupaj končalo. Vem, da lahko peljem precej bolje. Ni mi uspelo dobro startati, na tej progi pa to lahko povzroči precejšnje težave. Zdaj bi rad spet našel užitek v vožnji, rad bi se spet zabaval.«

Jan Pancar je v razredu MX2 ostal brez točk. V prvi vožnji je bil 27., v drugi je odstopil (težave z verigo) in skupno osvojil 30. mesto. V nedeljo bo v Latviji na isti progi še tretja zaporedna dirka za SP v osmih dneh, preizkušnja za VN Kegumsa.