Po dirkah za Veliko nagrado Velike Britanije (Matterley Basin) in Nizozemske (Valkenswaard) na začetku marca je bila sezona za svetovno prvenstvo prekinjena za dobrih pet mesecev, danes pa so v Kegumsu v Latviji le izpeljali prvo preizkušnjo nadaljevanja tekmovanja. Ker bodo v Latviji v osmih dneh na isti progi, katere konfiguracija bo le delno spremenjena, kar tri dirke (v sredo VN Rige, v nedeljo VN Kegumsa), so zaradi zgoščenega programa vse vožnje (dva treninga, kvalifikacije, dve uradni vožnji) izpeljali v enem dnevu. Drugi prosti trening je štel tudi za startna mesta, najhitrejši pa je bil Gajser.

V prvi vožnji uvodne dirke od treh v Kegumsu in prve od šestih na mivki (še tri bodo v Lommelu v Belgiji) je Gajser odlično startal in si v kratki ravnini pred ostrim ovinkom privozil najboljši položaj. V ozadju je prišlo do skupinskega padca, po katerem je Nizozemec Jeffrey Herlings, vodilni v skupnem seštevku za SP, zdrsnil na deveto mesto. A po slabih petih minutah je šampion iz Pečk pri Makolah naredil napako in vodstvo je prevzel Nizozemec Glenn Coldenhoff, član novoustanovljene ekipe GasGas, ki naj bi v novi sezoni prestopil v Yamaho. A sredi dirke je tudi on storil napako, zapeljal je s proge, kar je Gajser izkoristil za ponovno vodstvo in na koncu zmagal, drugi je bil Coldenhoff, Herlings pa se je prebil do četrtega mesta.

»Prva vožnja po zelo dolgem premoru mi je odlično uspela. Odlično sem startal, a kmalu naredil napako, kajti bil sem preveč trd, zakrčen, zato sem imel tudi težave z rokama. Toda v nadaljevanju sem po Coldenhoffovi napaki suvereno nadzoroval dirko in zmagal,« je »prvi polčas« ocenil Tim Gajser, ki se je v skupnem seštevku za SP vodilnemu Herlingsu z devetih točk zaostanka (85:94) približal le na dve (110:112). V drugi vožnji na dirkališču, ki je od glavnega mesta Rige oddaljen 35 kilometrov, je Gajser na startu zaostal le za Coldenhoffom, Herlings pa je bil spet udeležen v skupinskem padcu, zaradi katerega je padel na 19. mesto. A med vožnjo pri temperaturi 27 stopinj Celzija in 50-odstotni vlažnosti je Gajser (v Latviji je zmagal lani in leta 2016, obakrat pa je nato postal svetovni prvak) šest minut pred koncem rednega dela dirke naredil napako, padel in zdrsnil na peto mesto.

Tik pred njega se je uvrstil tudi Herlings, ki je v Kegumsu slavil v letih 2017 in 2018, lani pa je po vrnitvi v svetovno elito po poškodbi že na ogrevanju vanj trčil Litovec Arminas Jasikonis in ga zaradi zloma stopalne kosti spet za nekaj časa poslal na bolniško. Do konca se vrstni red ni več spremenil, Gajser je po dveh drugih mestih v Veliki Britaniji in na Nizozemskem še tretjič zapored stal na drugi stopnički zmagovalnega odra, s skupno zmago na VN Latvije pa se je Glenn Coldenhoff prebil na tretje mesto v točkovanju za SP: »To je neverjetno. Odlično sem startal in bil od začetka do konca na prvem mestu. Zelo sem ponosen nase in na novo ekipo, ki sem ji privozil prvo zmago. Hvala vsem fantom v ekipi in motorju, ki je odlično deloval.«

V razredu MX2 je Slovenijo zastopal mladi Jan Pancar. V prvi vožnji je osvojil 24. mesto, v drugi pa si je – tako kot na prejšnji dirki na Nizozemskem – z 20. mestom privozil točko za svetovno prvenstvo.