Začetek "mednarodnega tedna rokometa" ni izbran naključno. Leta 1946 je namreč na ta dan v danski prestolnici Kobenhavnu potekal kongres, na katerem je bil ustanovljen IHF. »Pred mednarodnim tednom rokometa naš šport ni imel svojega dne. IHF je to želel spremeniti. Naše misli so bile sprva usmerjene k mednarodnemu dnevu rokometa, a naši člani po svetu počnejo toliko dobrega, da 24 ur preprosto ne bi bilo dovolj za prikaz vsega,« je uvodoma dejal predsednik IHF Hasan Mustafa.

»Mednarodni teden rokometa nam prinaša možnost, da svetovno športno javnost opozorimo na našo prekrasno igro. Odziv naših članov na idejo je bil sprejet z obilico pozitivizma in kreativnosti,« je še dodal Egipčan na čelu IHF.

S posebno akcijo se bo mednarodnemu tednu pridružila tudi Rokometna zveza Slovenije (RZS). Čez celoten teden bo skozi oči svoje maskote Mete na svojih družabnih omrežjih predstavljala ženski rokomet iz različnih zornih kotov. Mačka Meta, ki je v paru z Rokom (Roko + Meta = rokomet) luč sveta ugledala leta 2017, se bo odpravila na potep. Na njem bo spoznala, da se atraktivna rokometna igra odvija tudi pod milim nebom in da je v Sloveniji najvišja evropska rokometna raven, obenem pa ne bo pozabila poudariti, da je ob igranju rokometa pomembno tudi izobraževanje in načrtovanje tako imenovane druge kariere. Konec prihodnjega tedna si bo celotno popotovanje Mačke Mete moč ogledati v daljšem video zapisu.