Maturanti kranjske gimnazije so svojemu mestu, Kranju, pripravili tradicionalni maturantski sprevod in meščanom v koronačasu pripravili nepozaben prizor. »Bilo je tako kot včasih, na maturantskem sprevodu so bili le kranjski gimnazijci, ki so tradicijo začeli pred 2. svetovno vojno, uveljavili pa po njej,« opozarja profesorica Nataša Kne, ki v Gimnaziji Kranj skrbi za odnose z javnostmi.

Poslovili so se od svoje šole

»Ob zaključku letošnjega šolskega leta so maturanti po šoli pripravili osmrtnice, medtem je krsta s 4. letnikom ležala pod vznožjem starega stopnišča. Potem so maturanti spontano krenili proti staremu mestu, po ulicah starega mesta je donela Venerabilis barba kapucinorum, pred Prešernovim spomenikom so zapeli maturantsko himno Gaudeamus igitur,« opisuje profesorica. Predsednik dijaške skupnosti Erazem Pivk je na čelu sprevoda nosil bandero s šolskimi atributi, torej z zvitim zemljevidom, ravnilom in šestilom, sledili so globus, sova in krsta.

»Meščani so se iskreno veselili svojih maturantov, jih pozdravljali in mahali z odprtih oken. Ko so se poklonili največjemu slovenskemu pesniku pred Prešernovim gledališčem Kranj v okolju prvih dveh domovanj Gimnazije Kranj, so krsto prinesli na šolsko dvorišče in predali ključ, ki so si ga priborili dijaki 3. d, ki bodo njegovi varuhi do prihodnje mature. S sežigom krste na šolskem dvorišču so se maturanti poslovili od 4. letnika in svoje šole,« je še zapisala Knetova.

Zavidljivi uspehi na mednarodni maturi

Na Gimnaziji Kranj so letos na mednarodni maturi dijaki dosegli največji uspeh do zdaj. Ponašajo se s kar 13 zlatimi maturanti med deveto generacijo mednarodne mature na tej gimnaziji. Tudi povprečje točk, ki so ga dosegli, je bilo po besedah Knetove zelo visoko in je znašalo 40,41 točke. Tak uspeh je izvrstno poglavje v letošnjem praznovanju 10. obletnice mednarodne mature na tej gimnaziji, ki je prve dijake na program sprejela leta 2010. S kranjske gimnazije so sporočili, da je v svetovnem merilu mednarodno maturo uspešno opravilo več kot 120.000 dijakov, na Gimnaziji Kranj pa devetič v zgodovini 22 dijakov. Svetovno povprečje na mednarodni maturi je približno 29 točk, zato je kranjsko povprečje s 40,41 točke, kar je za 1,77 točke bolje kot lani, res pomemben uspeh, menijo v šoli.

»V svetovnem merilu maturo vsako leto uspešno opravi približno 78 odstotkov dijakov, na Gimnaziji Kranj pa je bil uspeh 100-odstoten. Med 13 dijaki, ki so mednarodno maturo opravili z odliko in so imeli 40 ali več točk od 45 možnih, se je najbolje odrezala Brina Skaza, ki je dosegla 44 točk. »Z letošnjim rezultatom smo zelo zadovoljni, saj pomeni, da je mednarodna matura na Gimnaziji Kranj uveljavljen in nadpovprečno uspešen program. Že od vsega začetka so naši rezultati nad svetovnim povprečjem. Za Gimnazijo Kranj predstavlja program mednarodna matura dodatno merilo uspešnosti in odličnosti, ki šoli omogoča še kakovostnejše pedagoško in izobraževalno delo ne samo na programu mednarodna matura, temveč tudi na nacionalnem programu,« so zapisali v kranjski gimnaziji.