V hrvaški nogometni ligi so štirje klubi pet krogov pred koncem prvenstva zakuhali krčevit boj za drugo mesto, ki vodi v kvalifikacije za ligo prvakov. Potem ko si je Dinamo že zagotovil novo šampionsko zvezdico, razlika med Hajdukom, Lokomotivo, Osijekom in Rijeko znaša samo dve točki.

Navijači razgrajali ob avtocesti

Zagrebški Dinamo je s štirinajstim naslovom prvaka v zadnjih petnajstih letih le še utrdil primat na Hrvaškem in se že pripravlja za nov naskok na ligo prvakov. Pod državno zvezdico se je na koncu podpisal trener Igor Jovičević, ki je med koronapremorom zamenjal neposlušnega Nenada Bjelico. »Čeprav smo že prvaki, želimo navijačem pokazati, da vsak teden napredujemo in rastemo za evropske preizkušnje. Kondicijo in taktiko moramo dvigniti za tekme na mednarodni ravni,« pravi Igor Jovičević. Minuli konec tedna je na stadionu Maksimir gostoval Osijek in iztržil remi brez golov. Vroče je bilo že pred tekmo, ko sta si na avtocestnem počivališču v lase skočili navijaški skupini. Hrvaški mediji poročajo, da so se huligani spopadli s palicami in steklenicami, policija pa je zadnji hip preprečila vsesplošen pretep med razgretimi navijači.

Osijek je od vodilne peterice v hrvaški ligi na zadnjih petih tekmah edini brez poraza in odkrito cilja na podprvaka. Veliko bo odvisno od prihajajočih tekem z Rijeko in Hajdukom, v zadnjem krogu pa se bodo Osiječani pomerili še z Lokomotivo. Minuli teden je z vrha kluba odstopil dosedanji predsednik Ivan Meštrović, ki v različnih vlogah ostaja pomemben člen Osijeka. Meštrović med drugim ohranja lastniški delež večnamenskega stadiona Pampas, ki ga bodo čez leto dni odprli za 40 milijonov evrov. Osijek bo imel v prihodnje še izrazitejši madžarski pridih, saj je Meštrovića na čelu kluba zamenjal Ferenc Sakalj, ki je v odličnih odnosih z večinskim lastnikom Lorincem Meszarosem. Odkar so Madžari prevzeli posle v Osijeku, je kolektiv postal eden vodilnih hrvaških klubov. Lani ga je kratek čas treniral tudi Dino Skender, ki je pred dnevi prestopil v Olimpijo.

Simon Rožman: Imamo smolo

V krizo rezultatov in igre pa se je ujela Rijeka, ki že štiri tekme zapored ne pozna zmage in izgublja zalet za obrambo drugega mesta. Rečani pod vodstvom edinega slovenskega trenerja v hrvaški ligi Simona Rožmana so po koncu karantene zapravili kar deset točk. Potem ko so po devetih letih izgubili v Koprivnici, jih je na domačem stadionu premagala še Gorica, ki je na Rujevici nekoč že poskrbela za menjavo Matjaža Keka. »Rožmanov horuk nogomet ne deluje več. Igra Rijeke spominja na razbito ogledalo z veliko nediscipline,« so kritični v reškem časopisu Novi list. Rožman po novem spodrsljaju ostaja trener Rijeke, a bi se lahko marsikaj spremenilo po sredinem gostovanju v Osijeku, nato pa v Kvarner prihaja še Dinamo. Lahko se zgodi, da bo Rijeka prvega avgusta reševala sezono v finalu pokala, ko se bo pomerila z zagrebško Lokomotivo.

»Igramo v krču, vendar imam polno zaupanje v moštvo. Malenkosti lahko spremenijo potek sezone, zato se bomo še naprej borili za drugo mesto,« je prek Sportskih novosti sporočil Simon Rožman. Poudaril je, da je njegova Rijeka pred prekinitvijo prvenstva zaradi koronavirusa igrala odličen nogomet. »Takrat smo pokazali pot, po kateri želimo hoditi. Imamo smolo, ker sem nam nobena poteza ne obrestuje. Kaznovani smo za vsako napako, a do konca prvenstva je ostalo še veliko točk. Verjamem v pošteno delo in zdravo komunikacijo. Na dolgi rok se nam bo to obrestovalo. V igri potrebujemo več mirnosti in samozavesti v konici napada. Težko mi je, ker igralci veliko vlagajo, a se vedno pojavi neka blokada. Tekma v Osijeku nas lahko vrne v življenje,« je razpredal Simon Rožman.