Policiji je vendarle uspelo stopiti na prste državljankama Hrvaške, ki naj bi bili odgovorni za serijo vlomov v mariborska stanovanja in hiše. V Dnevniku smo v torek poročali, da so eno izmed njiju med vlomom prijeli že 10. junija, vendar so jo morali nato 12. junija izpustiti, ker tožilstvo ni predlagalo pripora. Še istega dne naj bi nato zopet izvršili vlom v stanovanje, in sicer v mestni četrti Magdalena. Policisti ju tokrat nočejo izpustiti iz rok.

Zasegli tudi predmete

Na podlagi sodne odredbe so pri ženskah v nedeljo opravili osebno preiskavo ter pri njiju našli in jima zasegli dva obeska, par uhanov z biseri, verižici iz kovine srebrne barve, sončna očala, drobižnico, mošnjiček ter nekaj denarja v različnih valutah. Policisti sumijo, da so bili vsi ti predmeti odtujeni, vendar do zdaj niso prejeli prijave, da bi jih kdo pogrešal. »Obstaja možnost, da oškodovanci tudi zaradi dopustov še niso zaznali tatvine ali vloma v svoje stanovanje,« je sporočil Miran Šadl s Policijske uprave Maribor. Dnevnik je preveril, ali so ti predmeti last Saša L., ki je bil 12. junija popoldne žrtev vloma, o čemer smo poročali v torek. Odgovoril nam je, da niso.

Policistom se mudi

Najpozneje do nedelje morajo kriminalisti zbrati dovolj obremenilnih dokazov, s katerimi bi prepričali mariborsko okrožno tožilstvo, da bi preiskovalnemu sodniku predlagalo pripor pridržanih osumljenk, in sicer zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti. Da bi jim to uspelo, je policija prosila za hitro pomoč javnosti. Če kdo prepozna zasežene predmete kot svoje, naj o tem nemudoma obvesti policijo na interventno telefonsko številko 113 ali pokliče na Policijsko postajo Maribor II na številko 02/429 26 00. Kdor bi šele zdaj ugotovil, da je bil v minulih dneh žrtev vloma, naj se ne dotika predmetov, ne hodi po stanovanju in naj ga ne čisti.

Ključne objave na družbenih omrežjih

V preteklih tednih so se Mariborčani samoiniciativno zoperstavili domnevni kriminalni dvojici, in sicer z objavo njune fotografije na družbenih omrežjih, ki jo je posnela varnostna kamera med poskusom vloma v stanovanje v središču mesta. Objavo so komentirale številne žrtve vloma, ki so opisale podoben modus operandi. Vlomilki – da gre za ženski, je bilo mogoče sklepati tudi po odtisih njune obutve – nista puščali prstnih odtisov, v najmanj dveh primerih pa ju je med vstopom v poslopje posnela varnostna kamera. Stanovanje povsem razdejeta, bržkone s pomočjo detektorja pa odkrijeta še najbolj skrite vredne predmete in tudi gotovino. Računalniške opreme, ki ji je mogoče slediti na daljavo, nikoli ne odneseta.