Sedemnajstih vlomov oziroma poskusov vlomov v bencinske servise in prodajalne je osumljena kriminalna združba, ki so ji v torek stopili na prste kriminalisti. Gre za pet oseb, starih od 35 do 41 let, štirje slovenski in bosanski državljan. Delovali so po vsej državi, najpogosteje pa na Gorenjskem, v Ljubljani, Mariboru in Celju ter na Primorskem. Njihova glavna tarča so bile cigarete, nakradli so jih za okoli 150.000 evrov.

Kdo so bili kupci?

Kot je danes pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na PU Kranj Primož Donoša, so vlamljali od novembra lani. »Zaznali smo jih lani. Vlome smo primerjali in ugotovili, da gre za iste storilce. Najprej smo se osredotočili na posameznike, pozneje pa na celotno skupino. Sumi, da imamo prave ljudi, so se potrdili,« je izjavil. Postopke proti sedmim osebam so izvedli na območju Kranja, Ljubljane in Maribora. Dve osebi so pozneje izpustili, pet pa jih pridržali in jih z ovadbo za 28 kaznivih dejanj v sredo privedli na sodišče. Za tri je bil odrejen pripor. Donoša je razložil, da je imel v združbi vsak točno določeno vlogo; medtem ko so v notranjosti kradli, so drugi zunaj stražili. Delovali so hitro, v povprečju so opravili v manj kot dveh minutah. Na vlome so bili dobro pripravljeni, že prej so na primer onesposobili varnostne kamere (obrnili v drugo smer ali zatemnili), skrbeli so tudi za zakrivanje sledi. Poleg cigaret so jemali tudi orodje, denar in druge predmete, enkrat tudi avto. Po Donoševih besedah so cigarete, ukradli so več kot 50.000 škatlic, prodajali naprej, komu, pa je stvar nadaljnje preiskave. Na vprašanje, ali je med prijetimi vodja skupine, je prvi kranjski kriminalist odgovoril pritrdilno.

V objekte so prišli z naviranjem vrat in oken ter razbijanjem stekla. Uporabljali so ukradene avte in starejša vozila, ki so jih kupili izključno za opravljanje kriminalnih poslov in niso bila pisana na njih. Avte so kradli okoli raznih podjetij in z nezavarovanih parkirišč, odpeljali pa s ključi, ki so jih poprej dobili z vlomom ali s specialnimi orodji. Nanje so nameščali ukradene registrske tablice, ki so jih izmaknili v okolici. V prvi fazi preiskave so kriminalisti zasegli tri ukradena vozila.

Stari znanci policije

Sčasoma so postajali vse bolj predrzni, lotevati so se začeli tudi bencinskih črpalk v središčih mest. Tudi epidemija jih ni ustavila, nasprotno, takrat so postali še bolj dejavni. Kot je povedal Donoša, so si skupno pridobili za več kot 350.000 evrov premoženjske koristi. V zaključni akciji so jim zasegli večjo količino predmetov, ki so jih uporabljali za izvrševanje kaznivih dejanj, kot tudi več kot sto predmetov, za katere sumijo, da so jih z njimi pridobili. Gre za nedovoljene snovi v športu, delovno orodje, opremo za prosti čas, hladno orodje in pirotehnično sredstvo. Osumljence so že obravnavali za različna kazniva dejanja, največkrat premoženjska.

Vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto na generalni policijski upravi Benjamin Franca je dodal, da policija konstantno zaznava prisotnost takih mobilnih skupin. Uporabljajo ukradena vozila, imajo vodjo, člani pa razdeljene vloge. Vodja zagotavlja logistični del in opravlja »izvidniško« vlogo. Pazijo, da za seboj ne puščajo sledi, na vlom se dobro pripravijo, kraj si prej dodobra ogledajo – preverijo tako zunanjost kot notranjost objekta. Franca lastnike poziva, naj poskrbijo za varnost premoženja. V zadnjih letih število vlomov sicer upada, največ jih je na območju PU Ljubljana in Maribor.