Čeprav pri košarkarski Cedeviti Olimpiji v preteklih dneh zaradi previdnosti niso želeli prehitevati stvari in česar koli komentirati, je bilo ves čas jasno – Ljubljančani bodo tudi v prihodnji sezoni nastopali v evropskem pokalu. Ta je sicer v zadnjem času prejel nekaj bolečih udarcev v obliki odhodov klubov v Fibino ligo prvakov, ki je vse bolj aktivna pri novačenju potencialnih novih članov, a ne glede na to za zdaj ohranja status drugokakovostnega evropskega tekmovanja, predvsem pa finalistoma omogoča napredovanje v evroligo, kar mu daje posebno vrednost.

Bertomeu se bo moral zganiti

Galatasaray, Darušafaka, Tofaš, Lietuvos Rytas, Bilbao in Limoges so evropski klubi, ki so v zadnjem obdobju presodili, da je za njih bolje, če se preselijo v Fibino ligo prvakov. Eden glavnih motivov so bile finance, saj so za »prestop« prejeli določen znesek (govor je o okoli 350.000 evrih), hkrati pa tudi zagotovilo, da imajo sodelovanje zagotovljeno za več kot eno sezono. Obenem si klubi v Fibini ligi prvakov na podlagi rezultatov razdelijo določen znesek, zmagovalca pa čaka mikavna nagrada milijon evrov. Jasno je, da se bo v tem pogledu moral zganiti lastnik evrolige Jordi Bertomeu, saj bo v nasprotnem primeru evropski pokal izgubljal vse več klubov. Morda tudi enega izmed elitnih članov, grški Panathinaikos, ki je na evroligo že naslovil namero o prekinitvi podpisanega desetletnega sodelovanja, ki velja od sezone 2016/17. A je atenski velikan hitro dobil zaušnico preostalih desetih lastnikov licence A, ki so dejali, da se ne strinjajo z njegovimi obtožbami na račun evrolige, in ga pozvali, naj premisli o odhodu. Ta bi Panathinaikos tudi močno udaril po žepu, saj bi za predčasno prekinitev pogodbe moral plačati 10 milijonov evrov ali še več, če bi ga evroliga tožila za blatenje ugleda.

Cedevita Olimpija finančno podprtega vabila Fibe ni prejela. Je pa prijavnico Košarkarske zveze Slovenije za omenjeno tekmovanje, s katero bi se za eno leto zavezala k sodelovanju, mesto v njem pa si morala izboriti prek kvalifikacij, čeprav je mogoče slišati, da je Olimpija edini slovenski klub, za katerega bi Fiba naredila izjemo in ga v tekmovanje vključila neposredno. Ljubljančani je niso poslali, vprašanje pa je tudi, kako bi reagirali na morebitno finančno ponudbo, saj ni skrivnost, da si želi podpredsednik Emil Tedeschi klub v bližnji prihodnosti pripeljati v evroligo. To je bil tudi namen združitve med Cedevito in Olimpijo ter odhoda Cedevite iz Zagreba. Poti v elitno evropsko košarkarsko tekmovanje je več – ena vodi prek omenjenega evropskega pokala, druga prek lige ABA, tretja pa v obliki morebitne licence, če bi tekmovanje razširili.

Užbinec: Evroliga verjame v Cedevito Olimpijo

»Veseli nas, da bomo lahko tudi v naslednji sezoni v Ljubljani spremljali odlično košarko, ki jo prinašajo nastopi v evropskem pokalu. Vodstvo evrolige ima rado Ljubljano in dvorano Stožice, nezanemarljivo pa je tudi dejstvo, da je naš klub v evroligaški konkurenci v preteklosti nizal zelo dobre rezultate. Obenem je potrditev nastopa v evropskem pokalu v naslednji sezoni tudi dokaz, da evroliga verjame v naš projekt in potencial. Ponosno bomo predstavljali slovensko košarko v drugem najmočnejšem tekmovanju v Evropi in naredili vse, da prikažemo boljše igre kot v sezoni 2019/20,« je povedal direktor Cedevite Olimpije Davor Užbinec. Ljubljančani so v lanski sezoni za eno zmago zgrešili napredovanje v drugi deznampisku sodelujočih klubov), a so tekmovanje zaradi pandemije koronavirusa prekinili in nato odpovedali.