Da je za novim koronavirusom po tem, ko je bil ta potrjen pri medicinski sestri, zbolel še en bolnik, so potrdili v Splošni bolnišnici Jesenice. Gre za bolnika, ki se je zdravil na gastroenterološkem oddelku, na katerem je dan pred potrjeno okužbo delala tudi obolela medicinska sestra. Bolnika, ki sicer ni kazal znakov okužbe, njegov ponovni test v ponedeljek pa je pokazal pozitiven rezultat na virus, so takoj premestili na Infekcijsko kliniko v Ljubljani.

Prvi rezultati testiranj po tem, ko je zbolela medicinska sestra iz bolnišnice, so bili tako pri bolnikih kot pri zaposlenih, ki so bili z njo v stiku, negativni. Tudi oddelek z bolniki, ki so bili v stiku z obolelo medicinsko sestro, so takoj, ko so pri njej potrdili okužbo, izolirali. A pri nekaterih bolnikih so, kot smo izvedeli v bolnišnici, opazili znake morebitne okužbe, zato so jim v ponedeljek vzeli brise. Da je okužen, je testiranje pokazalo samo pri omenjenem bolniku brez znakov obolelosti, pravijo v Splošni bolnišnici Jesenice. Rezultati ponovnih testov preostalih bolnikov so bili negativni, ponovno pa so odvzeli brise tudi okoli 50 zaposlenim, čeprav so pri njih teste nameravali ponoviti šele v sredo.

Okužbo pri enem od zaposlenih so potrdili tudi v podjetju Elan v Begunjah na Gorenjskem, kjer so se takoj lotili preprečevanja nadaljnjega širjenja okužb. Med drugim nekateri zaposleni zaradi preventivnih ukrepov ostajajo doma, proizvodnja pa po zagotovilih podjetja poteka običajno ob upoštevanju vseh navodil in ukrepov. pe