Okužbo s covidom-19 so potrdili pri 330 šolarjih in učiteljih, od tega več kot polovico v Jeruzalemu. Več kot 16.000 šolarjev in učiteljev ostaja v domači karanteni.

Zaključne slovesnosti ob koncu šolskega leta bodo le v omejenem obsegu, državne oblasti pa napovedujejo nov premislek o načrtovanem sproščanju ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa.

Po okužbi pri enem od arabskih poslancev v izraelskem parlamentu so morali v soboto v karanteno še štirje drugi poslanci, ki so bili v stiku z njim.

Izrael je ob začetku epidemije covida-19 zelo hitro sprejel stroge omejitvene ukrepe, zato so doslej zabeležili relativno malo žrtev. Sredi aprila so začeli postopno sproščati ukrepe, v začetku maja pa so ponovno odprli tudi šole in vrtce.

Po podatkih ministrstva za zdravje so doslej okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 17.752 ljudeh v Izraelu, od tega jih je 15.050 ozdravelo, 295 pa umrlo.

V Rusiji najnižje dnevno število smrtnih žrtev covida-19 po tednih

V Rusiji so v zadnjem dnevu zabeležili 134 smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa, kar je najnižje dnevno število smrtnih žrtev te bolezni po 25. maju, ko so imeli 92 smrti. Skupno so doslej v Rusiji našteli 5859 smrtnih žrtev covida-19, so danes po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočile ruske oblasti.

Večina najnovejših smrtnih žrtev je bila zabeležena v Moskvi (55), sledi Sankt Peterburg z 31 smrtnimi žrtvami. Deset ljudi je umrlo v širši moskovski regiji, pet v Dagestanu.

V zadnjem dnevu so v Rusiji zabeležili 8984 novih okužb s covidom-19, skupno doslej 467.673. Dnevni porast okužb je dvoodstoten, kar je podobno kot v prejšnjih dneh. Tudi najnovejših okužb je bilo največ v Moskvi.

Na zdravljenju je zaradi koronavirusne bolezni več kot 235.000 ljudi, še navaja Tass.

V svetu že skoraj 400.000 smrtnih žrtev covida-19

Število smrtnih žrtev covida-19 v svetu se je v soboto približalo 400.000, z novim koronavirusom pa se je doslej skupaj okužilo okoli 6,8 milijona ljudi. Pandemiji še ni videti konca. V Latinski Ameriki namreč število smrti še vedno narašča.

V soboto se je število umrlih za covidom-19 po svetu povzpelo na 397.000. Največ jih je še vedno v ZDA, kjer so doslej zabeležili 109.000 smrti ter skoraj 1,9 milijona potrjenih okužb.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer soboto ocenil, da je najhujše za ZDA mimo. "Imeli smo najboljše gospodarstvo v zgodovini sveta in ta moč nas je popeljala skozi to grozljivo pandemijo, ki je večinoma mimo. Mislim, da nam gre dobro," je dejal.

Tretja po številu umrlih za covidom-19, za ZDA in Veliko Britanijo, je Brazilija. Število smrtnih žrtev v tej državi je v soboto preseglo 35.000. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro še naprej nasprotuje omejevalnim ukrepom, v soboto pa je dejal, da bi se lahko pridružil Trumpu pri odločitvi o prekinitvi sodelovanja s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).

"ZDA so zapustile WHO in tudi mi razmišljamo o tem v prihodnosti. WHO bo morala delovati brez ideološke pristranskosti, ali pa bomo tudi mi odšli," je dejal Bolsonaro.

Število smrtnih žrtev strmo narašča tudi v drugih državah v regiji, med drugim v Mehiki, Peruju in Ekvadorju. V Čilu se je število umrlih v zadnjem tednu povzpelo za več kot 50 odstotkov, še poroča AFP.