Trajna osnova narodne sprave Slovencev je lahko samo spoštovanje vseh posameznikov, ki so se uprli kateremu koli zlu, je dejal predsednik vlade Janez Janša na sobotni spominski slovesnosti v Kočevskem rogu. »Dvajseto stoletje v Evropi je rodilo dve veliki zli, nacionalsocializem in komunizem. Na stotine milijonov ljudi je trpelo zaradi obeh, slovenski človek še posebno, še prej pa so naši primorski rojaki izkusili jarem fašizma. Obe veliki zli sta se posnemali in tekmovali med seboj v grozodejstvih. Obe sta bili genocidni,« je dejal.

Slovesnost v Kočevskem rogu, na kateri je bilo zaradi novega koronavirusa manj obiskovalcev kot običajno, je prvič potekala pod Macesnovo gorico, kjer so arheologi delo začeli lani. V jami bi lahko bili posmrtni ostanki žrtev, za katere se ne ve, kje so končale, so pa na seznamu 13.500 domobrancev, ki so bili umorjeni po vojni, je oktobra sporočila komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Premier je sobotni govor začel z zgodbo svojega očeta, ki jo je opisal že v knjigi Okopi pred dobrimi 25 leti in katere resničnost so od takrat mnogi izpodbijali. Sklenil ga je s trditvijo, da moramo na piedestal slovenske državnosti postaviti »sveti dan« osamosvojitve. Za to, da leta 1991 ni prišlo do državljanske vojne, so po njegovem mnenju zaslužni osamosvojitelji, ki naj bi storili res vse, da pol stoletja pozneje ne bi ponovno krenili v znano, grozljivo smer. »Resnica o vaši in zame neposredno očetovi usodi, ki je s polno težo legla na nas tik pred osamosvojitvijo, je s takšno silovitostjo pričala o tem, kam lahko pripelje nacionalni razkol v usodnem času,« je dejal.

Predsednik Borut Pahor je v svojem govoru dejal, da je sprava pot, ne enkraten dogodek, a hkrati poudaril, da je bila osamosvojitev »sprava par excellence«. Povedal je tudi, da bomo imeli ljudje vedno različna prepričanja, združi pa nas lahko, da nismo brezbrižni do bolečine drugega. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore pa je spomnil na besede, ki jih je ob slovesnosti v Kočevskem rogu pred 30 leti povedal takratni nadškof Alojzij Šuštar. »Kaj nam govorijo mrtvi, ki jim danes izkazujemo spoštovanje in molimo zanje? Prvo, kar nam pravijo, je: Odpuščamo vsem, ker smo sami pri Bogu našli odpuščanje,« je ponovil Zore. kk