Vlada je na današnji seji odločila, da se na seznam držav, iz katerih osebe lahko vstopajo v Republiko Slovenijo, uvrsti Avstrija. Sklep začne veljati od 5. junija dalje. Od polnoči naprej tako tudi za Slovence in Slovenke, ki želijo potovati po Avstriji, ni več omejitev. Avstrija je danes namreč odpravila zdravstveni nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami razen z Italijo.

Na seznamu držav, iz katerih osebe lahko vstopajo v Slovenijo, so tako Madžarska, Hrvaška in Avstrija, za državljane ostalih držav se pogoji še ne spreminjajo.

Na podlagi epidemioloških podatkov vlada preučuje tudi možnost, da bi na seznam vključili države iz bližnje soseščine v jugovzhodni Evropi, pa tudi nekatere druge tretje države. O uvrstitvi Italije na seznam bo vlada odločila na podlagi epidemioloških podatkov, je pojasnil Kacin.

Odločitev o turističnih bonih prihodnji teden

Vlada bo končno odločitev o koriščenju bonov sprejela s pričetkom naslednjega tedna, morda celo v ponedeljek. Današnja razprava na redni seji vlade je bila celovita, dogovoriti se je treba več o sami implementaciji ukrepa.

NIJZ je pripravil tudi zadnjo oceno epidemiološke situacije v Mariboru. Do polnoči je bilo v karanteno poslanih 42 ljudi, med katerimi do tega trenutka ni zaznati znakov okužbe z novim koronavirusom. Ni še možno ugotoviti, od kod je ta okužba prišla.

Novi državni sekretar na MNZ Anton Olaj

Prav tako je vlada na današnji seji sprejela sklep, da z 8. junijem za državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve imenuje pravnika in nekdanjega kriminalista Antona Olaja. Ta na ministrstvo prihaja po odhodu Franca Breznika, ki je odstopil zaradi prehitre vožnje pod vplivom alkohola. Obenem je razrešila Tina Kampla s položaja direktorja Urada RS za mladino. Za v. d. direktorice je s petkom imenovala Dolores Kores, in sicer za čas do imenovanja direktorja oz. direktorice po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

Na seji so zamenjali tudi vse štiri člane uradniškega sveta, ki jih imenuje vlada na predlog ministra za javno upravo. Razrešila je Janeza Stareta, Aleksandra Aristovnika, Bredo Gruden in Sašo Fajmut, imenovala pa Anito Manfreda, Mitjo Horvata, Fidela Krupića in Vido Čadonič Špelič.

Prenos vladne novinarske konference ste lahko spremljali v živo: