»Obtoženemu se odpravi pripor in se ga takoj izpusti na prostost,« je danes ob začetku nadaljevanja glavne obravnave zoper obtoženega umora Mervana Šljivarja odločila sodnica Vesna Podjed. Šljivar ni bil videti presenečen, nedvomno je odločitev pričakoval: v priporu je namreč lahko največ dve leti po vložitvi obtožnice, ta rok pa poteče v soboto. »Kje nameravate bivati?« je zanimalo sodnico. »Doma,« je odvrnil 38-letni slovenski in bosanski državljan z bivališčem v okolici Ljubljane. »Naj vas opozorim, da vam je še vedno mogoče odrediti pripor, če se ne bi udeleževali kazenskega postopka. Sodimo vam lahko tudi v nenavzočnosti, če bodo za to izpolnjeni pogoji,« ga je podučila Podjedova.


Umor iz brezobzirnega maščevanja

Šljivar je bil sicer v priporu veliko dlje kot dve leti, skupno štiri leta in štiri mesece. Januarja 2016 so ga prijeli zaradi domnevnega poskusa uboja na ljubljanskih Fužinah. Znanca naj bi ustrelil v trebuh, on pa njega v nogo. Leto pozneje so ga obsodili na šest let zapora, a višje sodišče je sodbo razveljavilo in odredilo novo sojenje, na katerem je bil konec novembra 2017 oproščen. Vendar ni odšel na prostost, saj so mu medtem odredili pripor zaradi očitkov o vpletenosti v umor Nedžada Kličića septembra 2014 v bosanskem Ostrožcu. Usodno noč je v tamkajšnji lokal vstopilo pet zamaskiranih in oboroženih moških. Štirje so z grožnjami in orožjem poskrbeli, da so gostje legli na tla, ter tako utrli pot petemu pajdašu. Ta je šel do (tudi gosta) Kličića, znanega ljubitelja orožja in poznanega pod imenoma Bosanski ali Cazinski Rambo, in ga ustrelil v glavo. Morilec naj bi bil Šljivar, njegovi pomagači pa Haris Gredelj, Mehmed Rekić, Sabahudin Ikeljić in Dragan Pavlović. Ti so bili v Bosni že obsojeni, Šljivarja pa so po umoru iskali, a ga nisi našli, izkazalo se je, da je v Sloveniji. Naša država jim ga, ker gre za našega državljana, ni izročila, so pa tu opravili sodno preiskavo, vložili obtožnico in opravili sojenje, ki se je januarja lani končalo z obsodbo in 30-letno zaporno kaznijo. Šljivar naj bi moril iz brezobzirnega maščevanja. Prvič, ker je pred Kličićevo hišo nekaj dni pred tem odjeknila eksplozija, policistom pa naj bi rekel, da jo je naročil Šljivar. In drugič, ker naj bi Kličiću posodil denar, pa mu ga ni želel vrniti.

Čakajo na bosansko sodišče

Višje sodišče je sodbo potrdilo, ni pa prepričala vrhovnih sodnikov, ki so v začetku letošnjega leta odredili novo sojenje. Začelo se je februarja. Šljivar, ki je sicer vseskozi trdil, da je nedolžen, a je bil zelo redkobeseden, se je tokrat razgovoril. Ponudil pa tudi alibi, v času umora je bil v Bosni, a z ljubico, ki je zaradi žene prej ni želel omenjati. Ljubica je to nedavno tudi potrdila. Šljivar pravi, da se je jutro po umoru (za katerega pa ni vedel) odpeljal v Slovenijo, žena ga je poklicala, naj pride v Ljubljano, ker se je materi poslabšalo zdravje. Tik pred odhodom sta se pri njem oglasila znanca Gredelj in Rekić in ga prosila, da ju vzame s seboj. Odložil ju je v Štepanjskem naselju, naslednji dan pa za umor izvedel od žene, ki je novico zasledila na spletu.

Zdaj čakajo na zaslišanje okoli 20 prič iz Bosne: vse goste lokala, moškega, ki naj bi obtoženega videl z ljubico, in štiri že obsojene, ki so na svojem sojenju krivdo prelagali na Šljivarja, v slovenskem postopku pa bolj ali manj »izgubili spomin«. Zaslišanja bodo potekala prek videokonferenčne povezave – sodnica pravi, da je z Bosno sicer stalnem v stiku, a se glede datumov še niso dokončno dogovorili. Veliko že razpisanih obravnav je v zadnjih dveh mesecih zaradi posebnih razmer odpadlo, sicer pa imajo naroke razpisane vse do novembra. »Dokazni postopek se niti še ni prevesil v drugo polovico,« je izjavila Podjedova.