Minula dva meseca si je bilo v okviru akcije Vsi (filmi) doma prek spleta mogoče ogledati pester izbor slovenskih filmov, ki so ga pripravljali Slovenski filmski center (SFC), Baza slovenskih filmov (BSF) in zavod Filmoteka. Vsak ponedeljek in četrtek so ponudili na voljo nov paket filmov različnih žanrov in dolžin, ki so bili dostopni en teden.

Skupno se je zvrstilo kar 173 filmov različnih žanrov, od tega 60 celovečernih in 113 kratkih, ki si jih je ogledalo približno 90.000 gledalcev. Zadnji četrtkov paket (ki bo na ogled še dva dni) obsega trinajst filmov, med njimi tudi dve posebni spletni premieri, in sicer kratek igrani film Verjetno te nikoli več ne bom videla (2017) režiserja Mitje Mlakarja ter dokumentarec scenarista in režiserja Erika Valenčiča z naslovom Videti El Aaiún (2020), pa tudi celovečerni dokumentarni film Boj za (2014) scenarista in režiserja Siniše Gačića, ki vse do danes ni bil televizijsko predvajan.

Pritegnil poklon Musevskemu

V okviru akcije je bil doslej najbolj gledan celovečerni igrani film Vsi proti vsem režiserja Andreja Košaka, ki so ga predvajali v spomin na nedavno preminulega filmskega in gledališkega igralca Petra Musevskega. Najbolj gledan kratki film je bil RajMitje Lična in Sonje Prosenc, najbolj gledan dokumentarec doslej pa Nekoč je bila dežela pridnih režiserke Urše Menart.

Filmi so bili sicer na ogled prek spletišča Baza slovenskih filmov (bsf.si), ki deluje pod okriljem zavoda Filmoteka, urejata pa ga Lev Predan Kowarski in Jasna Pintarič. Gre za nacionalno spletno platformo, ki je namenjena tako splošni kot strokovni javnosti, na njej pa so zbrani različni podatki o slovenski filmografiji vse od začetkov do danes, naj gre za profesionalno ali amatersko produkcijo, komercialne ali eksperimentalne projekte, filme ali videospote; baza ponuja tudi dostop do različnih fotografskih, pisnih in videogradiv, povezanih s slovenskim filmom. Vanjo je vpisanih že več kot 4800 naslovov, več kot 14.300 oseb in skoraj 1600 organizacij. gb