»Glede na to, da so po sproščanju ukrepov ponovno dovoljene nekatere dejavnosti, pri katerih prihaja do bistveno tesnejših stikov med ljudmi kot v kinu, na primer kozmetični in frizerski saloni, pričakujemo, da bo vlada omogočila tudi odprtje kinodvoran,« poudarja Nuša Gril, ki v ljubljanskem Kinu Bežigrad skrbi za marketing in odnose z javnostmi.

Enako razmišljajo tudi drugi prikazovalci filmov: Art kino mreža Slovenije, ki združuje 28 kinematografov v 27 slovenskih mestih, med njimi tudi Kinodvor in Cankarjev dom, je pred dnevi ministrstvo za kulturo, Slovenski filmski center ter NIJZ že pozvala k ponovnemu odprtju kinematografov in priložila tudi podroben predlog smernic za postopno obuditev kinodvoran. »Ta upošteva vsa varnostna priporočila in je podoben tistim v drugih evropskih državah,« pojasnjuje predsednica mreže Nina Ukmar. Pristojne so zaprosili še, naj jim predvideni datum odprtja kinov pošljejo čim prej, saj se morajo na to pripraviti, poskrbeti pa morajo tudi za program: »Filme moramo naročiti, predvajanje pravočasno napovedati in pred tem urediti pravice z distributerji.«

Na odziv še čakajo

Pri Slovenskem filmskem centru ponovno odprtje kinodvoran podpirajo. »V sodelovanju z ministrstvom za kulturo pripravljamo ustrezna izhodišča, ki bodo upoštevala priporočila zdravstvenih ustanov,« pravijo. Manj zgovorni so na ministrstvu: »Naše strokovne službe so smernice o postopnem odprtju javnih zavodov s področja kulture poslale na NIJZ, kjer jih morajo odobriti, nato jih mora potrditi še vlada. Ko bo postopek končan, bomo javnost ustrezno obvestili.« Iz tega splošnega pojasnila ni jasno, ali (ter na kakšen način) se nanaša na kinematografe, saj pri njih ne gre vedno za javne zavode.

V Koloseju, ki upravlja kinocentra v Ljubljani in Kranju ter kino Komuna, opozarjajo, da so v številnih evropskih državah že določili datume ponovnega odprtja kinodvoran, večinoma ob koncu maja ali v začetku junija. »V Sloveniji bi to lahko naredili 1. junija, seveda ob primerni preventivi,« ocenjuje Ursula Spruk, direktorica filmskega programa in marketinga v Koloseju, kjer so vladi prav tako že predlagali seznam ukrepov, s katerimi bi zagotovili varnostno razdaljo med gledalci, dodatno prezračevanje dvoran, sistematično razkuževanje površin in tako dalje. »Od vlade pričakujemo, da se opredeli do naših predlogov in določi okviren datum ponovnega odprtja.« Ukrepe lahko v Koloseju zagotovijo takoj, saj so jih izvajali še pred razglasitvijo epidemije. Podobno zatrjujejo v Kinu Bežigrad.

Za kine, ki se osredotočajo na tekočo filmsko produkcijo, bi bila lahko večja težava od zagotavljanja varnosti oblikovanje programa. »Filmski studii so začetke predvajanja filmov prestavili, nekatere celo za leto dni. Z distributerji ostajamo v stiku, kljub temu pa nimamo informacij, kdaj točno bo mogoče predvajati kateri film,« pravi Nuša Gril. »Kljub temu bi lahko brez težav obratovali, saj je naš repertoar širok; vrtimo tako komercialne kot festivalske filme, imamo tudi program filmskih klasik.« Enako menijo v Koloseju: »Vsaj v začetku bomo na program verjetno vključevali tudi neodvisno produkcijo, z odprtjem kinematografov po svetu pa bodo sledili še drugi studijski filmi.«

Bo kino vsaj na prostem?

Tudi če bi bile dvorane še nekaj časa zaprte, ostajajo na voljo razne oblike kina na prostem. V Kinodvoru pričakujejo, da bodo lahko izpeljali vsaj poletni Film pod Zvezdami na Ljubljanskem gradu, morda pa tudi junijski program Kinodvorišče v bližnjem atriju Slovenskih železnic. »Pri teh projekcijah je precej laže zagotoviti varnost obiskovalcev kot v zaprtih prostorih,« je prepričana Aliki Kalagasidu iz Kinodvora. Kino Bežigrad že več let izvaja tudi program »drive-in« kina in »piknik kina«, kjer se obiskovalci v parku ali na plaži posedejo brez formalno določenega sedežnega reda. »Oboje je zelo varno, saj lahko pri piknik kinu obiskovalci upoštevajo varnostno razdaljo, v drive-in kinu pa gledalci tako in tako sedijo v avtomobilih, zato do stikov sploh ne prihaja,« zatrjuje Nuša Gril.

»Drive-in kino smo hoteli zagnati 15. maja, vendar nam vlada tega žal ne dovoli. V odlok o začasni prepovedi storitev je bila namreč uvrščena tudi kinematografska dejavnost, ne da bi pri tem pomislili na tiste njene oblike, ki bi jih lahko povsem varno izvajali tudi v času epidemije.« V nekaterih evropskih državah drive-in kini ves čas obratujejo nemoteno. »Tako vlado kakor ministrstvo za gospodarstvo smo večkrat prosili za pojasnilo, zakaj ne smemo zagnati drive-in kina, in ju pozvali k odpravi te anomalije. Edini odgovor je bil, da je to pač prepovedano,« doda Grilova.