Poleg smrtnih žrtev je bilo v eksploziji tudi najmanj 19 ljudi ranjenih, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo afganistansko ministrstvo za obrambo.

Oboroženi neznanci so v torek v afganistanski prestolnici Kabul vdrli v eno od tamkajšnjih porodnišnic iz začeli streljali na matere z novorojenčki. Po zadnjih podatkih je v napadu umrlo najmanj 24 ljudi. Ista dan se je na vzhodu države zgodil samomorilski napad na žalno slovesnost, v katerem je umrlo več deset ljudi. Odgovornost za ta napad je prevzela skrajna skupina Islamska država. Torkovo nasilje v deželi pod Hindukušem velja za najbolj smrtonosno v letošnjem letu.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je po torkovih napadih odredil novo ofenzivo afganistanske vojske in hkrati talibane pozval k prekinitvi ognja. Talibani so v odzivu predsednikov napoved o začetku ofenzive označili za vojno napoved.

Afganistanska vojska je bila vse od konca februarja zaradi načrtovanih mirovnih pogovorov med afganistansko vlado in talibani bolj ali manj v defenzivi.