Tiskovni predstavnik talibanov Suhail Šahin je v torek tvitnil, da so pogajanja brezplodna, afganistanske oblasti pa obtožil, da z različnimi izgovori zavlačujejo izmenjavo zapornikov. Kabul medtem islamske skrajneže obtožuje, da zahtevajo izpustitev 15 najvišjih poveljnikov.

Strani sta se pogajali o izmenjavi zapornikov v Kabulu od minulega tedna, ki naj bi odprla pot mirovnim pogajanjem med Kabulom in talibani.

Med izpuščenimi ne bo 15 talibanskih poveljnikov

Fajsal je danes povedal, da bodo danes izpustili sto talibanov iz zapora. S tem izpolnjujejo svoj del dogovora, tako da bi »moral mirovni proces napredovati«, je dodal.

Kot je pojasnil, med izpuščenimi ne bo omenjenih 15 talibanskih poveljnikov. Morebitne nove izpustitve talibanskih zapornikov so odvisne od tega, kaj bodo naredili talibani, je povedal.

Talibani doslej napovedi niso komentirali.

Dogovor predvideva izpustitev do 5000 talibanov

Dogovor, ki so ga konec februarja v katarski Dohi sklenili talibani in ZDA, predvideva izpustitev do 5000 talibanskih zapornikov iz afganistanskih zaporov, talibani pa naj bi osvobodili približno tisoč pripadnikov afganistanskih sil. Gre za ukrep, namenjen gradnji zaupanja. Prve zapornike naj bi sicer izpustili že do 10. marca.

Dogovor predvideva tudi postopen umik ameriških vojakov iz Afganistana do julija 2012, v zameno pa morajo talibani zagotoviti, da država ne bo postala varno zatočišče za teroriste in začeti mirovne pogovore z vlado v Kabulu.