»Trenutna raven nasilja s strani talibanov ni sprejemljiva,« so sporočili iz Nata. »Pozivamo talibane, naj omilijo nasilje in ustvarijo pogoje, ki bodo vodili v pogajanja,« so dodali.

Talibani so z ZDA v februarju sklenili zgodovinski dogovor, ki bi vodil v mir v Afganistanu. Vlada v Kabulu in talibani bi morali do sedaj skleniti izmenjavo zapornikov in začeti pogovore o trajni prekinitvi ognja. Talibani pa so se umaknili iz pogajanj zaradi spora glede izmenjave zapornikov.

Dodatno je razmere zapletel spor med predsednikom Ašrafrom Ganijem in njegovim tekmecem Abdulahom Abdulahom, ki se je po lanskih volitvah tudi razglasil za zmagovalca.

Nato je v izjavi poudaril, da ima Afganistan trenutno zgodovinsko priložnost, da konča ta dolgoletni konflikt, in pozval obe politični strani, naj se pobotata. »Pozivamo afganistanske politične voditelje in njihove podpornike, naj se združijo in razrešijo spore ter oblikujejo vključujočo vlado,« so sporočili.

Ameriške in druge tuje sile so se zavezale, da bodo do julija 2021 zapustile Afganistan, če se bodo talibani do takrat držali določenih dogovorov. Zveza Nato pa vztraja, da bodo sile zapustile državo, ko bodo to dopuščale razmere, saj ne bodo dovolili, da postane Afganistan zatočišče za teroristične skupine.