Kot je v videonagovoru poudaril Janković, so osvoboditelje Ljubljane odlikovali tovarištvo, pogum, borba za svoj jezik in zemljo, solidarnost ter sodelovanje. "To so tudi lastnosti, ki jih v Ljubljani živimo danes. Živimo namreč skupaj in spoštujemo vse različnosti," je dejal.

Meščani po njegovih besedah zelo odgovorno ravnajo tudi v času epidemije novega koronavirusa, zato je to tudi njihova zmaga. "Hvala vam za vse, kar ste storili zase, za svoje bližnje in vse Ljubljančane," je izpostavil. Dodal je, da Ljubljana svoj praznik slavi s ponosom, saj Ljubljana je in bo ostala svobodna in mesto heroj.

Ljubljanska občina svoj praznik tradicionalno zaznamuje s slavnostno sejo na Ljubljanskem gradu, s katerega so 9. maja 1945 so sirene naznanile svobodo. Na seji podelijo tudi občinska priznanja, a te zaradi aktualnih razmer danes ne bo. Janković je tako v videonagovoru čestital tudi vsem nagrajencem ter novima častnima meščanoma.

Plaketa glavnega mesta bo letos šla v roke sedmim organizacijam, občinska nagrada pa petim. Najvišji priznanji - naziva častna meščanka in meščan - bosta prejela Gabi Čačinovič Vogrinčič in Jože Mencinger.

Ljubljana zaznamuje mestni praznik na mednarodni dan zmage nad fašizmom in nacizmom ter na dan Evrope.