Lani se je pohoda udeležilo kar 34.602 ljudi, pred štirimi leti so našteli več kot 36.000 udeležencev. Pričakovati je, da se bo tudi letos po Poti ob žici odpravilo veliko ljudi, čeprav uradno pohoda ne bo. Ob tem pa je ljubljanski župan Zoran Janković vse sobotne pohodnike po spominski poti zaprosil, »naj upoštevajo navodila vlade in NIJZ, spoštujejo medsebojno razdaljo, ravnajo samozaščitno ter odgovorno do sebe in drugih«. Janković je pohodnike še pozval, naj tokrat vsi hodijo v smeri urnega kazalca. »Ne nazadnje je pohod v čast našim partizanom in partizankam, ki so pred 75 leti osvobodili Ljubljano in odstranili žico. Tudi zato so se pohoda od nekdaj udeleževali v spomin in slavo tem zgodovinskim dogodkom. Prav tako pa hoja pomeni zdrav način življenja,« je dejal župan.

Ob tem je v pogovoru za naš časopis iskreno priznal, da želi, da v soboto na Poti zadoni pesem o svobodi. »Pesem Hej, brigade je neuradna himna Ljubljane, z njo se zahvalimo tistim, ki so nam osvobodili Ljubljano in so bili v drugi svetovni vojni na strani zmagovalcev, saj so premagali nacizem in fašizem, največje zlo 20. stoletja. S pohodom pokažimo, da je Ljubljana še vedno svobodna, da v njej vlada dobra energija in da smo mesto, kjer živimo skupaj in spoštujemo različnost. Prebivalci mesta heroj si to zaslužimo. Prepričan sem, da bosta v soboto na Poti spominov in tovarištva zadoneli pesem in harmonika. Jaz bom zagotovo tam,« je še povedal župan.

Z devetimi žigi po spominsko kolajno

Pohodniki, ki se bodo v soboto podali na Pot ob žici, bodo imeli dve možnosti zbiranja žigov. Zbirajo jih lahko prek mobilne aplikacije Pot ob žici ali z žigosanjem kartončka na stacionarnih žigih, ki so postavljeni na trasi Poti. Pred pohodom si zato natisnite zloženko (najdete jo na strani Timing Ljubljana). Ker ob žigu ni blazinic za žigosanje, jo morate imeti s seboj. Po zbranih devetih žigih (pot lahko opravite tudi v več etapah) lahko kolajno po koncu epidemije prevzamete na naslovu društva Timing Ljubljana na Staničevi 41.