New Yorku sledijo New Jersey s 134.000 okuženimi in 8800 mrtvimi, Massachusetts s 74.000 okuženimi in 4500 mrtvimi, Illinois z 71.000 okuženimi in 3100 mrtvimi, Kalifornija z 62.000 okuženimi in 2500 mrtvimi ter Pensilvanija s 56.000 okuženimi in 3600 mrtvimi. Michigan ima ob 76.000 okužbah 3400 mrtvih, Florida 39.000 okuženih in 1600 mrtvih, Teksas 36.000 in 985 mrtvih, Connecticut pa 32.000 okuženih in skoraj 2800 mrtvih.

Predsednik ZDA Donald Trump se s koronavirusom ne ukvarja več v tolikšni meri kot doslej. Nima več rednih novinarskih konferenc delovne skupine Bele hiše za boj proti koronavirusu, odgovornost za ukrepe je predal zveznim državam, sam pa se posveča pozitivnim izjavam o ponovnem odpiranju oziroma zagonu ekonomije.

Latvija podaljšala izredne razmere zaradi pandemije, a omilila ukrepe

Vlada v Rigi je izredne razmere, ki bi se morale izteči 12. maja, podaljšala do 9. junija. Odločila je tudi, da bo uporaba zaščitnih mask v javnem prometu poslej obvezna.

Latvijska vlada je omilila nekatere ukrepe za zajezitev pandemije. Od 12. maja bo na javnih in zasebnih krajih dovoljeno zbiranje do 25 ljudi, ki pa bodo morali upoštevati predpisano razdaljo. Na kraju dogodka bodo morala biti na voljo razkužila. Dogodki v zaprtih prostorih ne bodo smeli trajati več kot tri ure. Kulturne ustanove in športni objekti bodo lahko odprti od 7. ure do polnoči.

Trgovski centri bodo znova lahko odprti ob koncih tedna in praznikih, bodo pa morali trgovci še naprej skrbeti, da v trgovinah ne bo preveč kupcev hkrati.

WHO: V Afriki bi covid-19 lahko zahteval 190.000 življenj

V primeru, da ukrepi omejevanja širjenja novega koronavirusa v prvem letu pandemije ne bi bili uspešni, bi v Afriki zaradi covida-19 lahko umrlo do 190.000 ljudi, je v četrtek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Pri tem navaja ugotovitve nove študije svoje regionalne pisarne v Brazzavillu, ki ugotavlja, da bi v omenjenem primeru na afriški celini lahko umrlo med 83.000 in 190.000 ljudi, okužilo pa bi se jih lahko med 29 milijonov in 44 milijonov. Študija temelji na modelu za napovedovanje in zadeva 47 držav s skupaj milijardo prebivalcev, so sporočili iz WHO.

Strokovnjaki ves čas opozarjajo, da so afriške države še posebej ranljive v pandemiji novega koronavirusa zaradi slabe zdravstvene infrastrukture, visoke stopnje revščine, številnih konfliktov ter dokazane dovzetnosti med prejšnjimi epidemijami.

Avstralija v postopno rahljanje ukrepov proti koronavirusu

Avstralija je danes objavila načrt rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu, ki bo potekal v treh fazah. Kot je napovedal avstralski premier Scott Morrison, bodo gospodarstvo znova zagnali do julija. Avstralija je stroge omejitve socialnega distanciranja uvedla marca in prepovedala potovanja, kar je močno upočasnilo širjenje okužb.

V prvi fazi sproščanja ukrepov bodo odprli kavarne, restavracije, trgovine, knjižnice, plavalne bazene in igrišča. Ljudje bodo na obiskih na domu lahko sprejeli do pet ljudi, dovoljena bodo javna druženja in poslovni sestanki, kjer bo lahko največ 10 ljudi. Prav tako bodo dovoljena tudi nenujna potovanja znotraj posameznih zveznih držav. V drugi fazi bodo dovoljena zbiranja do 20 ljudi, odprli bodo tudi telovadnice, lepotilne salone, muzeje in kinodvorane. Prav tako bodo dovoljena nekatera potovanja med zveznimi državami. V zadnji fazi sproščanja ukrepov bodo dovoljena zbiranja do 100 ljudi, odprli bodo pube, klube, nočne klube in savne.