V sredo še ni bilo jasno, kako bi naj ta skupina Madura ujela in spravila do letališča, vendar je Denman razložil, da dela za Silvercorp, katerega lastnik Jordan Goudreau je podpisal pogodbo za Madurovo ugrabitev z vodjo opozicije Juanom Guaidojem, ki to zanika in Madurovo vlado obtožuje, da si je incident sama izmislila, da odvrne pozornost javnosti od lastnih težav.

Denman je dejal, da sta imela z Berryjem pogodbo, da v Kolumbiji izurita 50 Venezuelcev, orožje in sredstva pa je prispeval Silvercorp. Trumpova vlada je sicer marca razpisala tiralico za Madurom vredno 15 milijonov dolarjev. ZDA Madura obtožujejo trgovanja z mamili.

Venezuela bo po Madurovih besedah zahtevala izročitev Goudreauja, ki je potrdil svojo vlogo v operaciji. Maduro je sodelovanja v zaroti obtožil še ameriško agencijo proti mamilom (DEA) ter mamilarske kartele.

Maduro: vrhovni šef ponesrečene operacije je Donald Trump

Nekdanji pripadnik posebnih enot ZDA Denman je skupaj s kolegom Airanom Berryjem in 11 Venezuelci iz Kolumbije pristal s čolnom pri obalnem mestu Chuao, 60 kilometrov zahodno od letališča v Caracasu. Ta skupina naj bi imela nalogo zavarovati letališče za pristanek letala, ki bi odletelo z Madurom. Po pristanku so jih venezuelske varnostne sile aretirale, na čolnu pa našle orožje, strelivo in komunikacijsko opremo.

Venezuelska vlada trdi, da so varnostne sile že v nedeljo ujele del iste skupine oborožencev, ki jih opredeljuje kot teroriste. Maduro je dejal, da je vrhovni šef ponesrečene operacije ameriški predsednik Donald Trump. Ta pravi, da o tem nič ne ve, državni sekretar ZDA Mike Pompeo pa je dejal, da bodo ZDA uporabile vsa orodja, ki so na voljo, da spravijo domov ujete Američane v Venezueli.