Ekonomska slika Združenih držav je zelo potemnela in nič ne kaže, da bo kmalu bolje. V državi so imeli aprila rekordni mesečni padec zaposlenosti, odkar vodijo zanesljivo statistiko. Brez dela je pretekli mesec ostalo 20,5 milijona ljudi, brezposelnost se je povzpela na več kot 14 odstotkov, kar je največ od leta 1933, ko je znašala 24,9 odstotka. V samo dveh mesecih so izginile službe, ki so jih ustvarjali zadnjih deset let. Skoraj težko je verjeti, da je bila še februarja brezposelnost pri zgodovinsko nizkih 3,5 odstotka. In za zdaj nič ne kaže na bolje. Ekonomski svetovalec Bele hiše Kevin Hassett je včeraj na nedeljskih pogovornih političnih oddajah napovedal, da se brezposelnost maja lahko dvigne do 20 odstotkov.

Mnogi ekonomisti in politiki v luči teh številk pravijo, da je treba končati ukrepe zaprtja ekonomije. Finančni minister Steven Mnuchin opozarja, da bi sicer lahko nastala »trajna ekonomska škoda«. Tudi podjetniki pritiskajo za zagon proizvodnje. Elon Musk, ustanovitelj avtomobilskega podjetja Tesla, je denimo zagrozil s selitvijo tovarne iz Kalifornije v Teksas ali Nevado, ker mu oblasti v okrožju Alameda prepovedujejo zagon proizvodnje.

»Nekoliko strašljivo je iti v Belo hišo«

Ekonomija je letos politično še toliko pomembnejša zaradi novembrskih predsedniških in kongresnih volitev. S popotnico aktualnih gospodarskih kazalnikov bi bila v preteklosti praktično nepredstavljiva ponovna izvolitev istega predsednika. So pa okoliščine tokrat vendarle drugačne, kajti Donald Trump je do pandemije v povprečju dosegal odlične ekonomske rezultate, sedanji položaj pa je posledica višje sile. Trump se je v zadnjih tednih sicer zavzel za rahljanje ukrepov proti širjenju virusa ter posredno podprl proteste proti zaprtju trgovin in tovarn, prejšnji teden pa se odpravil v Arizono, da bi dokazoval pripravljenost države, da se začne vračati v normalnost.

A kaj, ko mu na drugi strani stoji virus s svojo statistiko. Ne samo da je število smrti zaradi bolezni covid-19 preseglo 80.000 in da so ZDA prve na svetu tudi po številu okuženih z 1,3 milijona (po smrtnosti na milijon prebivalcev so osme), ampak je novi koronavirus prišel v Belo hišo po dveh poteh. Pozitivna na testu je bila tiskovna predstavnica podpredsednika Mika Pencea Katie Miller, katere soprog je politični svetovalec Trumpa Steven Miller, ki je bil na testu sicer negativen. Dan po Trumpovem izletu v Arizono pa je bil pozitiven tudi eden od njegovih osebnih pribočnikov, ki prihajajo iz elitnih enot vojaške mornarice in so predsedniku vsak trenutek na voljo za kakršno koli opravilo in zato z njim pogosto v tesnem stiku.

Trump se, vsaj sprva, sicer ni podal v samoizolacijo, sta se pa tam po lastni volji znašla najbolj znan ameriški strokovnjak, ki redno nastopa na televiziji in tudi ob Trumpu, direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni Anthony Fauci, ter direktor Centra za nalezljive bolezni Robert Redfield. Oba sta bila v Beli hiši v stiku z nekom okuženim. Ni znano, ali je to Katie Miller, je pa zaradi stika z njo v samoizolaciji tudi vodja Zvezne uprave za hrano in zdravila Stephen Hahn. Trumpov ekonomski svetovalec Hassett je ob tem dejal, da je kar »nekoliko strašljivo« hoditi v službo v zahodno krilo Bele hiše, ki je relativno majhen kompleks z veliko osebja in tesnih stikov. Včeraj so iz Bele hiše sporočili še, da se je že v petek zaradi stikov z Millerjevo v samoizolacijo podal tudi podpredsednik Mike Pence