V ZDA je do torka zvečer za covidom-19 umrlo več kot 71.000 ljudi, s koronavirusom pa se jih je potrjeno okužilo več kot 1,2 milijona. Trump je že aprila zagotovil, da sam mask ne bo nosil, čeprav tudi prva dama ZDA Melania Trump promovira uporabo mask. V tovarni Honeywella se je sprehajal in govoril z delavci pod opozorilnimi tablami za nošenje mask.

Pozival je k odpravljanju ukrepov proti koronavirusu, razlagal o svoji volilni zmagi v Arizoni leta 2016, kjer mu ankete trenutno obetajo poraz, in vabil na oder Latinoameričane za Trumpa, ki so mu izražali zvestobo. Trump je bil nazadnje v Arizoni februarja, ko je zagotavljal, da bo aprilsko vreme koronavirus uničilo.

Trumpovo zavračanje mask je sprožilo kritike, kot jih je bil pred tednom dni deležen podpredsednik ZDA Mike Pence, ko je obiskal kliniko Mayo v Minnesoti. Pence edini ni nosil maske in kasneje trdil, da se ni zavedal potrebe po tem, ker nima koronavirusa. V nedeljo je potem priznal, da je naredil napako, kar je za člana Trumpove vlade izjemno redko.

Nošenje ali zavračanje mask sedaj v ZDA postaja nova politična delitev na demokrate in republikance. Slednji vse bolj menijo, da je pandemija koronavirusa lažni preplah, demokrati pa z maskami nimajo težav.

V Rusiji četrti dan zapored več kot 10.000 novih okužb

V Rusiji so četrti dan zapored potrdili več kot 10.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Po podatkih zdravstvenih oblasti so v zadnjih 24 urah potrdili 10.559 novih primerov, s čimer se je skupno število okuženih povečalo na 165.929. Rusija se je s tem povzpela na šesto mesto po številu okuženih.

Učenci najvišjih letnikov v Wuhanu nazaj v šolske klopi

Učenci najvišjih letnikov srednjih šol v kitajskem Wuhanu, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus, so se danes vrnili v šolske klopi. Ob prihodu v šole so jim izmerili telesno temperaturo, v razredih morajo sedeti vsaj meter narazen in obvezno nositi zaščitne maske.

121 srednjih šol v 11-milijonskem mestu je bilo zaprtih od januarja. Pouk je vmes potekal na daljavo. Delno odprtje šol je najnovejši ukrep za postopno normalizacijo življenja v Wuhanu in provinci Hubei, kjer se je konec lanskega leta pojavil novi koronavirus in se od tam razširili po svetu.

Avstrija zaradi pandemije podaljšuje nadzor na mejah do 31. maja

Avstrijsko notranje ministrstvo je zaradi pandemije novega koronavirusa nadzor na mejah s sosednjimi državami, tudi Slovenijo, podaljšalo do 31. maja. Zdravstveni nadzor na mejah bi se brez podaljšanja iztekel v četrtek.

V Južni Koreji se življenje vrača v ustaljene tirnice

V Južni Koreji se po epidemiji novega koronavirusa življenje vrača v ustaljene tirnice. Ljudje so se vrnili na delo, odprli so se muzeji in knjižnice, kjer je sicer treba upoštevati pravila družbene razdalje. Južna Koreja je bila ob začetku izbruha novega koronavirusa ena najhuje prizadetih držav poleg Kitajske, kjer se je virus začel širiti. V državi sicer niso nikoli uvedli karantene, so se pa prebivalci držali pravil družbene razdalje.

Na Češkem z raziskavo ugotovili zelo nizko število okuženih

Na Češkem so z raziskavo kolektivne imunosti na novi koronavirus ugotovili, da je v državi zelo malo ljudi okuženih z novim koronavirusom. Na Češkem so opravili 26.549 testov na prisotnost protiteles novega koronavirusa. Pozitivnih je bilo 107 ljudi.