V državi New York je trenutno okrog 300.000 okuženih in 23.477 mrtvih, v mestu New York pa 165.000 okuženih in več kot 18.000 mrtvih zaradi novega koronavirusa. Guverner New Yorka Andrew Cuomo je na novinarski konferenci izrazil nezadovoljstvo, ker se število novih hospitalizacij na dan vztrajno giblje okrog 1000. V sredo jih je bilo 933, pozitivnih testov na koronavirus pa 4861.

Medtem, ko guvernerji nekaterih drugih zveznih držav ZDA počasi odpirajo svoje ekonomije in ukinjajo navodila prebivalstvu, naj ostane doma, pa je Cuomo ponovil, da bo njegovo navodilo, da "ima New York odmor", ostalo v veljavi do 15. maja. Do konca tega tedna se bo odločil, ali bo dovolil ponovno odprtje šol.

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA Anthony Fauci je zjutraj ponovil opozorilo guvernerjem, naj ne hitijo z odpiranjem ekonomij, ker je povsem zanesljivo, da se bo število okužb povečalo. Države morajo imeti uveden sistem za identifikacijo okuženih, izolacijo in sledenje.

Trump prepričan, da bo koronavirus izginil sam od sebe

Trump je v sredo dejal, da ne bo podaljšal zveznih navodil o družbenem distanciranju, ker je to sedaj v rokah guvernerjev. Naslednji teden namerava obiskati Arizono in ostaja prepričan, da bo koronavirus izginil sam od sebe.

Novinarski konferenci na daljavo sta se pridružila najprej nekdanji župan Michael Bloomberg in nato še sedanji Bill de Blasio. Milijarder Bloomberg je prevzel vodstvo pri razvoju sistema identifikacije, izolacije in sledenja okužbam. Skupaj z univerzo Johns Hopkins iščejo "sledilce", ki bodo opravljali to delo, in Cuomo je dejal, da jih bodo potrebovali med 6400 do 17.000. Pri tem bo New York sodeloval z New Jerseyjem in Connecticutom.

V samem mestu New York pa se trenutno ubadajo s problemom brezdomcev, ki so zavzeli vagone podzemne železnice. V sredo so jih policisti začeli odstranjevati, vendar se soočajo z vprašanjem, kam naj jih namestijo, saj so zavetišča polna.

DeBlasio, ki je v torek zvečer odmevno posredoval pri policijski akciji, v kateri so razgnali množico na pogrebu rabina v judovski skupnosti Brooklyna, je napovedal, da bo na mestne ulice poslal 1000 policistov, gasilcev in inšpektorjev za parke, ki bodo uveljavljali družbeno distanciranje. Izdajali bodo opozorila in kazni, ob tem pa bodo ljudem delili tudi maske, na voljo jih je trenutno 270.000.