Angleškemu prvoligašu Newcastlu se v obdobju, ko nogometnim klubom zaradi pandemije koronavirusa grozi huda recesija, nasmihajo lepši časi. Moštvo na skrajnem severu Anglije, ki je zadnjega od svojih štirih naslovov državnega prvaka osvojilo daljnega leta 1927, je vse bližje prodaji bogatim Savdijcem. Ti naj bi za 80-odstotni delež v klubu odšteli 343 milijonov evrov, prevzem izpod rok zdajšnjega lastnika Mika Ashleyja pa bo financiral savdski državni sklad (PIF), nad katerim bedi princ Mohamed bin Salman.

Njegova napoved prihoda v angleški nogomet je resda razveselila navijače Newcastla, a po drugi strani močno razburila del otoške javnosti. Šesti od 25 sinov savdskega kralja Salmana bin Abdulaziz Al Sauda velja za neformalnega voditelja z nafto bogate zalivske države, a hkrati tudi za nadvse kontroverzno osebo. Njegovi kritiki mu očitajo hudo kršenje človekovih pravic, med drugim povzročitve humanitarne krize v Jemnu in umor novinarja Džamala Hašokdžija. Humanitarna organizacija Amnesty International (AI) je zato prejšnji teden izvršnega direktorja premier lige Richarda Mastersa posvarila pred morebitnimi negativnimi posledicami, ki jih utegne za angleški nogomet imeti prihod Savdijcev. »Če bo princ prevzel Newcastle, se pod vprašaj postavlja pozitivni ugled premier lige,« je za francosko tiskovno agencijo (AFP) dejal Felix Jakens iz britanske izpostave Amnesty International.

Država ni naklonjena vmešavanju

Prevzem Newcastla naj bi po mnenju AI veljal le za enega od številnih poskusov olepšanja negativnega vtisa, ki si ga je bin Salman ustvaril v mednarodni javnosti, na kar je pred dnevi britanskega ministra za kulturo in šport Oliverja Dowdna opozoril tudi poslanec John Nicolson. »Gre za neodvisni sklad in ne osebni nakup princa. S Savdsko Arabijo imamo dobre odnose, a hkrati nikoli nismo skoparili s kritikami na račun njihovega kršenja človekovih pravic. Tako bo tudi v prihodnje. Mislim, da je to zadeva, ki se tiče premier lige,« je na očitke Nicolsona odgovoril Oliver Dowden, s tem pa dal jasno vedeti, da se država kljub številnim pozivom in pomislekom ne namerava vmešati v milijonski posel.

A kot poročajo britanski mediji, o nadaljnji usodi Newcastla bržkone ne bodo odločali moralni, temveč finančni zadržki. Prevzemu štirikratnih angleških prvakov namreč krčevito nasprotuje tudi katarska medijska hiša BeIN Sports, sicer glavni televizijski partner angleške lige za prenose tekem v tujini. Ta je v pismu, naslovljenemu vsem dvajsetim prvoligašem, opozorila, da je v primeru prevzema Newcastla ogrožena ekonomska prihodnost nogometnega modela. BeIN je namreč že dalj časa v sporu z Riadom zaradi domnevne kraje televizijskega signala in nezakonitega predvajanja tekem. »Moj poziv temelji na vlogi, ki jo igra vlada Savdske Arabije pri kraji komercialnih interesov vašega kluba, premier lige, vseh njenih televizijskih partnerjev in nogometa na splošno. Verjetno se strinjate, da tega preprosto ne gre prezreti,« je zapisal izvršni direktor BeIN Yousef Al Obaidly.

Ogrožen primat največjih

Priliv savdijskih milijonov v Newcastle bi bil sicer po mnenju nogometnih poznavalcev velika grožnja tudi za angleške nogometne velikane. Nakup v času, ko se tudi najpremožnejši klubi soočajo s finančno stisko, bi savdskemu skladu, ki razpolaga s 370 milijardami evrov, omogočil, da za razmeroma nizke zneske pripelje zveneča nogometna imena. Kot morebitne okrepitve se že omenjajo Edinson Cavani, Dries Mertens, Gareth Bale in tudi Antoine Griezmann ter Philippe Coutinho. »Na trgu bodo lahko kupili zelo dobre igralce za zelo skromne zneske,« je prepričan strokovnjak za nogometne finance Kieran Maguire. Kljub temu v isti sapi poudarja, da si črno-beli tako velikega razsipništva, kot so si ga pred leti privoščili pri PSG, Manchester Cityju in Chelseaju, zaradi pravila finančnega ferpleja vseeno ne bodo smeli dovoliti. Ta v Angliji veli, da klubi v treh letih ne smejo imeti izgube, višje od 120 milijonov evrov.