Trumpu se je na novinarski konferenci pridružil vodja oddelka za znanost in tehnologijo pri ameriškem ministrstvu za domovinsko varnost Bill Bryan, ki je predstavil ugotovitev svoje ekipe, da novi koronavirus ne živi dolgo časa v vročem in vlažnem podnebju, hitro umre na sončni svetlobi, sredstvo za dezinfekcijo pa ga uniči v minuti.

Trump je nato ugibal, ali bi lahko podoben rezultat dosegli z injekcijo sredstva za dezinfekcijo za okuženega.

»Kot veste, gre koronavirus v pljuča in naredi izjemno škodo. Bilo bi zanimivo to preveriti,« je otrplim članom svoje znanstvene ekipe proti novemu koronavirusu razložil Trump. Bryan je potem šele kasneje ob novinarskih vprašanjih razložil, da o tem ne razmišljajo in priznal, da vročina in vlaga virusa ne uničita sama po sebi.

Število okuženih in mrtvih zaradi koronavirusa v ZDA še naprej narašča, vendar je glavna tema političnih razprav v državi, kako hitro je mogoče ponovno zagnati ekonomijo in družbo nasploh. Ukrepi so v rokah državnih guvernerjev, ki se odločajo po svoje. Teksas in Oklahoma danes med drugim spet odpirata frizerske salone in telovadnice, drugje pa ukrepe za družbeno distanciranje podaljšujejo.

Češka namerava omejitve gibanja na javnih krajih odpraviti konec maja

Češka vlada je v četrtek sporočila, da bo omejitve gibanja na javnih krajih, ki so v veljavi od sredine marca, odpravila prej, kot je bilo prvotno predvideno. To bodo predvidoma storili 25. maja, in ne šele 8. junija. Že v ponedeljek bodo odprli knjižnice in živalske vrtove. Sredi maja bodo lahko začeli delovati še bari in restavracije.

»Lahko si dovolimo, da hitreje odpravimo omejitve - niti enega dneva ni mogoče izgubiti, ko gre za priložnosti za trgovanje,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal češki minister za trgovino Karel Havliček.

Češka vlada je to odločitev sprejela, potem ko je prejela rezultate vrste epidemioloških testov, ki so jih izvedli čez velikonočne praznike. Češka je zdaj pripravljena na postopno rahljanje ukrepov, podobno kot to počneta Nemčija in Avstrija, je dodal minister.

Že v ponedeljek se bodo lahko znova odprle knjižnice in živalski vrtovi. Bari in restavracije bodo lahko svoja vrata odprli 11. maja, a bodo lahko sprva goste stregli zgolj na zunanjih terasah, od 25. maja pa tudi v notranjosti. Sledenje so sprva nameravali dovoliti dva tedna kasneje.

V domu za ostarele v Budimpešti skoraj 300 okužb z novim koronavirusom

V enem od domov za ostarele v Budimpešti so potrdili najmanj 284 okužb z novim koronavirusom. Vlada Viktorja Orbana in župan prestolnice Gergely Karacsony iz opozicijskih vrst odgovornost za to pripisujeta drug drugemu.

Od 284 prebivalcev doma za ostarele v Budimpešti, ki so se okužili z novim koronavirusom, jih je doslej umrlo 28. To je več kot deset odstotkov od 239 smrtnih žrtev covida-19 na Madžarskem. Vse skupaj so potrdili okoli 2300 primerov okužbe.

V Latinski Ameriki se novi koronavirus še naprej širi; v Braziliji rekordno število mrtvih

V Latinski Ameriki se novi koronavirus pospešeno širi in terja vse več žrtev. Brazilija je v zadnjem dnevu potrdila rekordnih več kot 400 smrtnih žrtev v enem dnevu. Ekvador je po odpravi blokade v testiranjih postal druga najbolj prizadeta država v regiji. V Peruju se je število potrjenih okužb podvojilo v devetih dneh na več kot 20.000.

Brazilija je potrdila 407 smrtnih žrtev v enem dnevu, je sporočilo brazilsko ministrstvo za zdravje. Koronavirusni bolezni 19 je v državi do četrtka podleglo 3313 ljudi. Potrdili so skoraj 50.000 okužb, prave številke pa so v resnici verjetno precej višje, saj primanjkuje testov.

Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro še naprej podcenjuje novi koronavirus in oporeka omejevanju javnega življenja. Medtem so bolnišnice v številnih zveznih državah že na robu svojih zmogljivosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.