Voditelji so potrdili skromna pričakovanja. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je po vrhu ponovil, kar je zapisal v vabilu voditeljem na zasedanje pred dvema dnevoma.

Voditelji so se po Michelovih besedah dogovorili, da si bodo prizadevali za čimprejšnjo vzpostavitev evropskega sklada za okrevanje, ki mora biti "dovolj velik" ter usmerjen k najbolj prizadetim sektorjem in geografskim delom Evrope.

Evropsko komisijo so zadolžili za analizo natančnih potreb in pripravo konkretnih predlogov glede sklada za okrevanje in sprememb prihodnjega večletnega proračuna, v katerih naj tudi pojasni povezavo med obema instrumentoma.

Neuradno se sicer kot rok za pripravo konkretnih predlogov za sklad omenja 6. maj, a uradno tega ni nihče potrdil. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je kot časovni okvir za nov proračunski predlog omenila drugi ali tretji teden v maju.

Je pa šef evroskupine, portugalski finančni minister Mario Centeno tvitnil, da se bo evroskupina znova sestala v prihodnjih dveh tednih in nadaljevala delo glede sklada za okrevanje, kar potrjuje omenjen neuradni rok.

Obenem so voditelji pričakovano podprli načrt opuščanja omejevalnih ukrepov in načrt za okrevanje, ki sta ju pripravila Michel in von der Leynova, ter dogovoru finančnih ministrov o 540-milijardnem fiskalnem svežnju s pozivom, naj bodo ukrepi nared do 1. junija.

Von der Leynova je sicer potrdila, da nameravajo okrepiti moč evropskega proračuna, ki je po njenem prepričanju edini pravi instrument za zagotovitev okrevanja evropskega gospodarstva od hudih posledic pandemije.