Na nekaterih teniških igriščih so se igralci lahko med seboj pomerili že v začetku marca. Kot je povedal Siniša Večić, najemnik Športnega parka Savsko naselje, so marca našteli šest odličnih igralnih dni. »Potem pa je prišel koronavirus in zaprl igrišča. Pa čeprav tako lepega aprila nismo imeli že nekaj let: sonce, 20 stopinj Celzija, brez vetra. Z Ižom, ki pomaga vzdrževati igrišča, sva sedela vsak na svoji klopci ob igrišču, niti pogovarjati se nisva mogla,« se spominja Večić. Zdaj je zadovoljen, da je lahko včeraj ponovno odprl vseh osem odlično pripravljenih peščenih igrišč.

Posebna pravila prihajanja na igrišča

»Pred odprtjem smo upoštevali priporočila Teniške zveze Slovenije. Z igrišč smo odstranili odvečne klopi ali pa jih prestavili, tako da je med njimi večja razdalja. Slačilnica je zaprta, poseben režim velja tudi v toaletnih prostorih. Igralci ne prihajajo na igrišča istočasno, pred vstopom na igrišče imajo na voljo razkužilo in rokavice, če jih kdo potrebuje,« je razložil. O izpadu dohodka v zadnjih tednih ne razmišlja, saj se zaveda, da ga ne bo mogel nadomestiti. Kot ocenjuje direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič, ki si je prišel pogledat športno dogajanje v Savskem naselju, bodo imeli teniški klubi približno 20-odstotni upad dohodka, čeprav je, kot pravi, tenis majski šport. »Redka so igrišča, ki se odprejo že zelo zgodaj spomladi,« je povedal. Sicer pa je zveza klubom pomagala s predlogi in nasveti, kako poskrbeti za varnost zaposlenih in igralcev na igrišču. »Načeloma se lahko igrajo tudi dvojice, če bosta igralca pozorna, da se med igro ne bosta drug drugemu približala na manj kot meter in pol. Nihče ne more vedeti, ali ne bo morda za ograjo ob igrišču stal inšpektor,« odkrito pove Krušič, ki je zadovoljen, da jim je država, tako kot igralcem golfa, dala priložnost, da se izkažejo kot odgovorni rekreativci, ki bodo z doslednim upoštevanjem pravil prebili led tudi za druge kolektivne športe.

Medtem ko so si tenisači podajali žogico, so jih z druge strani ceste v tišini opazovali člani savskega balinarskega društva Zarja. Čeprav so minulo sončno soboto izkoristili za čiščenje balinišča in vzdrževalna dela, bodo z odprtjem še malo počakali. Balinarska zveza Slovenije svetuje, naj počakajo do konca prvomajskih praznikov.

V Trnovo tudi »le« na devet lukenj

Podobni ukrepi veljajo tudi za igralce golfa in upravljalce igrišč za golf. Garderobe so zaprte, uporaba sanitarij je dovoljena le ob ustreznih razkuževalnih postopkih, prihod na igrišče svetujejo 15 minut pred začetkom igre, do prihoda drugih igralcev pa naj bi minilo najmanj 10 minut. »Upoštevali smo vse to in z igrišč pobrali grablje in pralnice za žoge,« je povedal Darko Cecelja, vodja edinega golf igrišča v ljubljanski občini, med avtosejmom in južno ljubljansko obvoznico. Čeprav ima golf igrišče Trnovo »le« devet lukenj in tudi zaradi tega izbrano, a zvesto klientelo, Cecelja z veseljem opaža, da je bila že prvi dan med igralci več kot polovica novih obrazov. »Upam, da bodo tudi novi igralci prepoznali prednosti našega igrišča. Od sobote, ko smo napovedali odprtje igrišča, so telefoni nenehno zvonili. Za naslednje tri dni smo tako zasedeni od jutra do večera; upamo si napovedati, da bo tako vse do konca tedna, vključno z vikendom.« Naključni igralci so nam povedali, da je igrišče vrhunsko pripravljeno, saj so čas karantene izkoristili za izredna vzdrževalna dela, tudi za luknjanje in peskanje zelenic. »Turnirje, ki so bili načrtovani do konca sezone, sproti odpovedujemo, vsi pa si želimo, da bi lahko izpeljali vsaj tiste, ki so planirani za drugo polovico leta,« je dodal Cecelja.