"Omejitev svobode potovanja bo v veljavi še nekaj mesecev," je prepričana Köstingerjeva. "Če pa so države na precej dobri in pozitivni pot, ko na primer Nemčija, potem pa obstaja tudi možnost o dvostranskem dogovoru," je odgovorila na vprašanje o tem, ali bodo lahko turisti poleti obiskali Avstrijo in obratno, ali bodo Avstrijci lahko odšli v tujino.

Je pa ministrica posvarila, da je težko predvideti razvoj situacije okoli koronavirusa v prihodnjih mesecih. "Ne obstaja en datum, lahko pride do novega vala okužb," je posvarila. Po tem scenariju pa bi lahko spet zaostrili ukrepe. Svetovala je, da se bo treba letos prilagoditi na drugačen dopust. "Ampak glede na to, da imamo širjenje koronavirusa relativno pod nadzorom in da vlada postopoma predstavlja rahljanje ukrepov, načrtujemo tudi, da bo poleti počitniški turizem," je povedala.

V Srbiji od torka omilitev nekaterih ukrepov

V Srbiji bodo v torek začeli postopoma odpravljati stroge ukrepe, ki so jih uvedli ob pandemiji covida-19, je v soboto zvečer napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Kot je pojasnil za televizijo Pink, bodo malo skrajšali policijsko uro, omilili bodo omejitve za starejše od 65 let, nekateri obrtniki in trgovine bodo znova začeli delovati.

V Srbiji od petka od 17. ure velja najdaljša policijska ura od uvedbe izrednih razmer zaradi pandemije novega koronavirusa 15. marca. Zaradi praznikov ob pravoslavni veliki noči ob popolni prepovedi gibanja na prostem velja skupno 84 ur, do torka do 5. ure.

Vučić je napovedal, da se bo v torek policijska ura začela ob 18. uri, torej uro kasneje kot pred prazniki, ter bo trajala do 5. ure zjutraj, tako kot doslej.

Starejši od 65 let, ki od sredine marca ne smejo od doma, bodo lahko poslej odšli na polurni sprehod ob ponedeljkih, sredah in petkih med 18. uro zvečer in 1. uro zjutraj. Če se bo epidemiološka slika izboljšala, bi od 27. aprila lahko odšli na sprehod vsak dan, je še dejal Vučić za srbsko komercialno televizijo.

Vučić je še napovedal, da bi 27. aprila lahko znova odprli tudi trgovine, manjše od 300 kvadratnih metrov, od 4. maja bi lahko delovali tudi frizerji in fitness studii, če bo pandemija v Srbiji pod nadzorom. Z 11. majem pa bi postopoma obnovili mednarodni letalski promet.

Napovedal je še, da bo Srbija v prvi polovici maja vsem polnoletnim državljanom izplačala enkratno pomoč v višini 100 evrov.

V Srbiji so v zadnjih dneh kljub obsežnejšemu testiranju zabeležili upad rasti novih okužb z novim koronavirusom. Do sobote popoldne so v državi potrdili 5994 okužb z novim koronavirusom ter 117 smrtnih žrtev zaradi covida-19.

V Španiji karantena do 9. maja

Španski premier Pedro Sanchez je v soboto zvečer sporočil, da bodo v Španiji karanteno zaradi pandemije covida-19 podaljšali do 9. maja. Obenem je napovedal, da bodo s 27. aprilom nekoliko omilili omejitve za otroke, da bodo lahko šli ven. "Z odgovornostjo in družbeno disciplino smo opravili najtežji del ... najhujši trenutki so za nami," je poudaril Sanchez. Ob tem je dodal, da Španci doseženega ne smejo ogroziti s prenagljenimi odločitvami.

V skladu s strogimi ukrepi ob pandemiji lahko dom zapustijo le odrasli za pot v službo, za nakupe hrane ali zdravil, za obisk zdravnika ali za kratek sprehod s psom.

Po najnovejših podatkih španskega ministrstva za zdravje je za covidom-19 v državi umrlo 20.043 ljudi, pri skoraj 200.000 so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Španija je tako po številu smrtnih žrtev na tretjem mestu na svetu, za ZDA in Italijo. Statistika sicer kaže, da so v državi že dosegli vrhunec pandemije.

V Izraelu omilili ukrepe proti pandemiji covida-19

V Izraelu so danes omilili nekatere ukrepe proti pandemiji covida-19. Del prebivalstva se je tako lahko vrnil na delovna mesta, znova so se odprle nekatere trgovine ter šole za otroke s posebnimi potrebam. Nova pravila bodo veljala dva tedna z možnostjo podaljšanja.

Premier Benjamin Netanjahu, ki opravlja tekoče posle, je v soboto dejal, da so se za rahljanje ukrepov odločili, ker se je širjenje novega koronavirusa upočasnilo.

V britanskih bolnišnicah za covidom-19 umrlo še 596 ljudi

V britanskih bolnišnicah je za covidom-19 v zadnjih 24 urah umrlo še 596 ljudi, s čimer se je skupno število umrlih za to boleznijo povzpelo na 16.060. Kot je še sporočilo britansko ministrstvo za zdravje, so na Otoku doslej potrdili 120.067 okužb z novim koronavirusom, od tega 5850 v zadnjem dnevu.

Podatki o smrtnih žrtvah covida-19, ki jih objavljajo britanske oblasti, sicer obsegajo le umrle v bolnišnicah, ne pa tudi tistih, ki so bolezni podlegli v domovih za ostarele ali doma. Številni so zato kritični, da ne odražajo realnega vpliva pandemije.