V nekaterih evropskih državah se je začela počasna in postopna pot k normalnemu življenju. Medtem ko so nekatere članice EU že začele sproščati ukrepe za zajezitev koronavirusa, bodo vlade drugih članic svoje načrte predstavile naslednji teden. Avstrija je spet odprla vrtne centre, trgovine z gradbenim materialom in majhne trgovine, katerih površina ne presega 400 kvadratnih metrov. Tako lahko poslej ponovno poslujejo tudi cvetličarne, butiki, parfumerije in knjigarne. Naši severni sosedje so tako bili med prvimi državami, ki so sprejele korake k postopnemu vračanju k normalnosti. V drugi fazi rahljanja ukrepov naj bi od 2. maja svoja vrata ob upoštevanju higienskih ukrepov in socialnega distanciranja odprle tudi druge trgovine. Restavracije in bari bi utegnili slediti v naslednji fazi, predvidoma sredi maja. Rahljanje ukrepov vlada pogojuje z izboljšanjem epidemiološke slike širjenja koronavirusa.

V Nemčiji odprte tudi srednje velike trgovine

Danska je ta teden ponovno odprla šole in vrtce za otroke pod 12. letom starosti, zdaj pa tamkajšnje oblasti napovedujejo tudi ponovni zagon nekaterih vej gospodarstva. »Nihče ne želi Danske ohraniti zaprte niti dan dlje, kot bo to nujno potrebno,« je napovedala premierka Mete Frederiksen, a je hkrati posvarila, da se ukrepi ne bodo lajšali hitreje, kot bo obstajala zmožnost države, da ohranja epidemijo covida-19 pod nadzorom. Od ponedeljka bodo v državi ponovno odprti tudi frizerski in lepotni saloni. Spet bodo lahko začeli delati v optikah, pri kiropraktikih, psihoterapevtih in psihologih. Teden dni pozneje bodo ponovno zagnali še sodišča. Restavracije in bari pa za zdaj ostajajo zaprti.

Da bi ponovno počasi zagnali gospodarstvo, bodo v Nemčiji od ponedeljka spet odprte trgovine, katerih površina ne presega 800 kvadratnih metrov. Neodvisno od velikosti trgovine bodo svoja vrata lahko odprli tudi avtomobilski saloni, prodajalne koles in knjigarne. V začetku maja bodo smeli ponovno začeti delati tudi frizerski saloni. Še naprej pa bodo zaprte restavracije, bari in diskoteke, ker v teh obratih ni možno zagotoviti ohranjanja socialne distance. Prav tako ne bodo sprostili omejitev zbiranja v cerkvah, sinagogah in mošejah. Vlada državljanom priporoča, naj v javnosti uporabljajo zaščitne maske, ki pa niso obvezne.

Španija zaganja proizvodni sektor

V Švici nameravajo ukrepe zrahljati v treh fazah. 27. aprila bodo ponovno začeli obratovati frizerski saloni, cvetličarne, psihoterapevti in trgovine z orodjem, v bolnišnicah pa bodo spet začeli zdravljenje nenujnih primerov. Če bo epidemiološka slika ostala ugodna, se bodo 11. maja odprle še druge trgovine na drobno ter tržnice, prav tako pa bodo v šolske klopi ponovno lahko sedli učenci osnovnih šol. Če ne bo po drugi fazi prišlo do povečanja novih infekcij, bodo 8. junija začele obratovati tudi visokošolske ustanove. Kdaj bodo lahko spet gostom svoja vrata odprli lastniki restavracij in barov, se vlada še ni odločila.

V Italiji večina omejitvenih ukrepov ostaja v veljavi, so pa oblasti ponovno dovolile odprtje knjigarn in prodajaln z otroškimi oblačili. V Španiji so se ta teden na delo vrnili delavci v gradbeništvu in proizvodnem sektorju, a bo večina omejitev veljala vsaj še do začetka maja. Ker se epidemiološka situacija še ne umirja, so se za podaljšanje omejitvenih ukrepov odločili tudi v Franciji in Veliki Britaniji. Francoska vlada kljub temu napoveduje, da bodo od 11. maja ponovno začeli postopoma odpirati restavracije, hotele, kavarne in kinematografe.