V soboto je bilo hospitaliziranih 90 bolnikov s covidom-19, od tega v intenzivni negi 26, dva so odpustili v domačo oskrbo, je na Twitterju objavila vlada.

Doslej so v Sloveniji opravili 41.265 testiranj, iz bolnišnic pa so odpustili skupaj 192 bolnikov, ki so oboleli za covidom-19.

Policisti ta vikend ne beležijo večjih kršitev odloka o omejitvi gibanja

Lastniki zasebnih zemljišč zunaj občine prebivanja lahko od sobote opravljajo na tem zemljišču vzdrževalna in sezonska dela. Policisti ta konec tedna ne beležijo večjih kršitev glede gibanja zunaj občine prebivanja. So pa denimo policisti z območja Kranjske Gore zabeležili večje število kršitev med pešci in kolesarji.

Po posameznih policijskih upravah sicer nimajo točnih podatkov o morebitnih kršitvah glede prehajanja občin zaradi vzdrževalnih del na zasebnih zemljiščih, a po pridobljenih podatkih ne zaznavajo večjih kršitev.

Nekaj več dela pa so očitno imeli policisti v Kranjski Gori. Medtem ko je bilo med 'vikendaš' po besedah tiskovnega predstavnika kranjske policijske uprave Bojana Kosa prometa toliko kot prejšnji vikend, pa so policisti na tem območju zabeležili večje število kršitev med pešci in kolesarji.

V soboto in danes so doslej zavrnili 22 kolesarjev in 14 pešcev na kolesarski stezi pred Mojstrano ter skupaj 17 osebnih avtomobilov in motornih koles pred Hrušico. Pri tem so bili najpogostejši razlogi zavrnjenih oseb sprehod do Mojstrane, pot s kolesom do Jasne, Planice ali Rateč ali zgolj dolgčas ob posedanju doma, je pojasnil Kos za STA.

Velenjski hotel bo danes prazen, v Postojni karanteno zapustilo pet ljudi

Velenjski hotel Paka bosta danes do 14. ure zapustili še zadnji osebi, ki sta bili tam v karanteni, medtem ko v postojnskem hotelu Epic ostaja še 13 oseb. Pet jih je danes karanteno zapustilo, na novo pa je prispela ena oseba. V prihodnjih dneh ga bodo po dodatnih testih zapuščali še tisti, ki so v karanteno prišli iz Španije, Anglije in Avstrije.

V ponedeljek sledi dezinfekcija prostorov, potem pa bodo hotel vrnili lastniku objekta podjetju Gorenje, ki je državi namenil hotel za potrebe karantene. Kako bo v prihodnje glede karantene v Velenju, bosta odločali vlada in civilna zaščita.

Medtem v Postojni po besedah poveljnika notranjskega regijskega štaba civilne zaščite Sandija Curka razmišljajo drugače. "Prek Uprave republike za zaščito in reševanje razmišljamo v to smer, da bi hotel Epic ostal v tem pogledu dejaven do 1. maja, potem pa bi se o tem naprej usklajevali z ministrstvom za notranje zadeve."

V Postojni za zdaj ostaja 13 oseb, potem ko je danes karanteno zapustilo pet ljudi, eno osebo so sprejeli na novo.

Kot je sporočil Curk, bo v naslednjih dneh karantena počasi končana tudi za tiste, ki so prišli iz Anglije, Španije in Avstrije. Ostali pa bodo karanteno po negativnih brisih in ostalih zagotovilih zdravstvenega osebja večinoma zapustili do 24. aprila, ko bo končano enotedensko obdobje karantene, kot veleva zadnja odredba.

Obenem je pristavil, da v karanteno prihajajo ljudje, ki bi lahko sicer ostali tudi doma. "Pridejo zato, ker doma nimajo možnosti varne zagotovitve namestitve. Bodisi živijo s starši, ki imajo močne primarne bolezni, bodisi živijo s starejšimi ljudmi, ki so najbolj ogrožena skupina prebivalstva. Zato po lastni presoji želijo zaščititi bližnje," je dejal Curk.