Predlog, ki so ga partnerji predložili regulatorjem v Švici, zmanjšuje dosedanjo ambicijo iniciative. Ta je lani napovedala novo digitalno valuto, čemur pa so se ostro zoperstavili globalni regulatorji.

Nov predlog predvideva oblikovanje več različnih digitalnih kovancev, ki bi bile vezane na obstoječe valute, denimo ameriški dolar ali evro. Na teh bi nato temeljila libra.

Združenje Libra ima sedež v Švici in vključuje Facebook ter vrsto partnerjev. Ti so se za spremembo smeri odločili po številnih pritožbah in komentarjih na njihov prvotni predlog. Kot so izpostavili, je bil ključni pomislek, da bi nova digitalna valuta libra spodkopavala monetarno suverenost ter monetarne politike.

Združenje Libra sicer namerava v ZDA zaprositi za vpis v register podjetij, ki opravljajo denarne storitve. Prav tako so zaprosili za dovoljenje švicarskih oblasti za opravljanje digitalnih plačil.

Libra je bila ideja glavnega izvršnega direktorja Facebooka Marka Zuckerberga, ki jo je predstavil kot način za zmanjšanje stroškov finančnih transakcij po svetu. Kritiki načrta so prepričani, da bi dala taka valuta Facebooku preveč moči, zato se je ameriško podjetje povezalo s partnerji in ustanovilo zavezništvo. Nad novo digitalno valuto naj bi bdel neodvisni odbor.

Združenje Libra je sicer danes poudarilo, da so dosegli pomemben mejnik z začetkom procesa pridobivanja licence za svoj plačilni sistem pri švicarskem uradu za nadzor nad finančnimi trgi. Med drugim so zatrdili, da krepijo ukrepe za preprečitev tega, da bi bila libra sredstvo za pranje denarja ali financiranje terorizma. Prav tako so povedali, da krepijo varnost svoje tehnološke platforme ter povečujejo rezerve, ki naj bi služile kot garancija za digitalni denar.

Libro so sprva nameravali zagnati najkasneje do konca junija, sedaj pa je cilj to storiti do konca leta. Nekatere države, denimo Francija in Nemčija, so v preteklosti napovedale, da bodo libri na svojem ozemlju nasprotovale.