Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil Le Maire, bodo ukrepali, ker je na kocki suverenost držav. Vprašanje suverenosti je izpostavil že v četrtek, ko je predstavil skupno izjavo skupine najbolj razvitih svetovnih gospodarstev G7.

"Ključno vprašanje je vprašanje suverenosti. Ali res želimo, da zasebne družbe pridobijo enako moč in suverenost, kot jo imajo demokratične države," je takrat poudaril Le Maire. Dodal je, da gre za vprašanje demokracije, in ne le preprosto ekonomsko vprašanje.

Skupina G7 je sicer v skupni izjavi ocenila, da libre ne bi smeli izdati, dokler institucije zadovoljivo ne naslovijo tveganj, povezanih z njo. Noben tak projekt ne bi smel začeti delovati, dokler pristojne institucije zadovoljivo ne naslovijo tveganj, povezanih z regulacijo, pranjem denarja in financiranjem terorizma, so prepričane države G7.

Že junija so se finančni ministri G7 strinjali, da tovrstne digitalne valute predstavljajo tveganje za stabilnost mednarodnega monetarnega sistema in da ni primeren čas za njihovo implementacijo.

Kritike libre z vseh strani

Kritike na račun libre že od samega začetka prihajajo tako iz vrst vlad, centralnih bank, regulatorjev in nadzornikov finančnega sistema kot tudi tehnoloških strokovnjakov z vsega sveta. V Evropi se je preverjanja morebitnih učinkov libre na konkurenco lotila Evropska komisija, kritična je tudi Evropska centralna banka.

Tudi zato v Združenju Libra, ki ga je Facebook ustanovil z namenom vzpostavitve nove digitalne valute, ne izključujejo zamika uradne predstavitve valute, ki je načrtovano za sredino prihodnjega leta. "Naš cilj je ustvariti trdno in trajno valuto, ki bo preživela tudi dolgoročno," je na torkovi predstavitvi članov združenja poudaril njegov generalni direktor Bertrand Perez.

Tudi glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je že večkrat zatrdil, da bo libra lansirana ne glede na kritike. Priznal pa je, da bodo zaradi vseh nenaklonjenih odzivov morda potrebovali več časa.

Projekt vzpostavitve libre je zapustilo več pomembnih partnerjev, med njimi Mastercard, Visa, Paypal, Ebay in Stripe. To je po ocenah analitikov precej zamajalo zaupanje v projekt, a je Facebook zatrdil, da ne nameravajo odnehati.