Že 21 let zapored se je na velikonočni ponedeljek v Mirno Peč pripeljalo na tisoče motoristov z vseh koncev Slovenije. Letos zaradi protivirusnih ukrepov motoristov na Dolenjsko ne bo, kar pa še ne pomeni, da bodo ostali brez blagoslova. Mirnopeški župnik Janez Rihtaršič bo ob 11. uri maševal v župnijski cerkvi in v mašo vključil tudi molitev za motoriste, nato pa bo na prostoru ob cerkvi, kjer se vsako leto zberejo motoristi, podelil blagoslov. Motoristi bodo lahko obredje spremljali na facebook strani Motokluba Trebnje.

Kot pravi predsednik Zveze motoklubov Slovenije in glavni organizator Leopold Pungerčar, je blagoslov motoristov, njihovih sopotnikov in motorjev leta 1998 začel tedanji župnik Janez Šimenc, ki zdaj službuje v Kranjski Gori. Tudi sam je velik ljubitelj motorjev in se še vedno skoraj vsako leto na velikonočni ponedeljek pripelje v Mirno Peč. Začelo se je torej z nekaj motorji, preraslo pa v največji motoristični dogodek pri nas, ki je lani po blagoslov za srečno vožnjo po ocenah organizatorjev privabil blizu 15.000 motoristov.

Na motor le zbrani in spočiti

»Upajmo, da bo trenutna krizna situacija čim prej minila, da bodo motoristi in motoristke lahko kmalu zajahali svoje jeklene lepotce in se varno podali na ceste in potovanja. Do prve take vožnje pa ostanite doma,« poziva Pungerčar, ki motoristom vsako leto položi na srce, naj gredo na motor le, ko so zbrani in spočiti. »Le tako lahko zagotovijo svojo varnost in predvidijo tudi napake drugih udeležencev v prometu,« pravi.

Motociklizem ima v Mirni Peči bogato zgodovino. Kot prvi slovenski motorist je namreč v začetku prejšnjega stoletja ime kraja v svet ponesel domačin Ludvik Starič, ki so mu rekli tudi Leteči Kranjec in ki je veljal za enega najboljših slovenskih dirkačev v minulem stoletju. Dosegel je kar 32 zmag na mednarodnih motorističnih dirkah. Umrl je leta 1986 v starosti 80 let.