S statističnimi podatki, pridobljenimi po svetu in tudi iz Slovenije, je jasno, da novi koronavirus največ smrtnih žrtev povzroča med starejšimi generacijami. Na žalost pa se na seznamu umrlih pojavijo tudi osebe, ki so imele pred seboj še veliko večino svojega življenja in so bile na videz povsem zdrave.

Čeprav pri nekaterih smrtnih žrtvah mlajših oseb kasneje odkrijejo, da je imela oseba določene zdravstvene težave že pred okužbo s covid-19, pri nekaterih pa teh podatkov ni mogoče najti in to številnim znanstvenikom povzroča sive lase, saj nikakor ne morejo točno ugotoviti, kako deluje virus.

Več teorij

Zakaj virus lahko smrtonosno vpliva tudi na zdrave in fizično močne ljudi, je podanih več teorij. Nekateri znanstveniki tako trdijo, da je težavnost bolezni odvisna od tega, koliko virusa sprejmemo v telo. Bolj kot ste virusu izpostavljeni, slabše jo boste odnesli, pravijo. Veliko znanstvenikov pa zagovarja teorijo, da je za moč prizadetosti, ki jo povzroči koronavirus, ključna genska sestava posameznika, poroča The Guardian.

Idejo o genetski sestavi podpira tudi virolog Michael Skinner iz Imperial Collegea v Londonu. »Zelo možno je, da imajo nekateri posamezniki posebno genetsko obliko, ki omogoča virusu hitrejše širjenje in se bodo posamezniki nanj odzvali slabše,« izjavo Skinnerja povzema The Guardian.

Skinner svojo teorijo podkrepi s primerom virusa herpesa, saj smo tudi za herpes ljudje različno dovzetni in nekatere prizadene bolj kot druge. »Prav mogoče je, da pri okužbi s covid-19 doživljamo nekaj podobnega in zato nekateri trpijo bolj kot drugi,« je povedal.

Čeprav je teorija mogoča, pa ni znanstveno dokazana. Na drugi strani je namreč veliko strokovnjakov, ki zagovarjajo predpostavko, da je za težavnost bolezni ključnega pomena količina virusa, ki jo ima posameznik v sebi. »Oseba z večjo količino virusnih delcev bo bolj trpela kot oseba z manjšim številom delcev virusa v sebi,« pravi virologinja iz univerze Sussex Alison Sinclair. »Sicer še ne poznamo simptomov, ki se pojavijo pri različni stopnji obolelosti, a če obstaja kakšna povezava med tem, bo to za razumevanje tega virusa ključnega pomena«, je še dodala.