Vlada naj bi po napovedih ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa na današnji seji pri oblikovanju vsebine predloga o aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi skušala upoštevati vse smiselne pripombe, ki so jih dobili iz opozicijskih strank. Minister ne dvomi, da bo vlada v vsakem primeru sklep o aktivaciji SV sprejela danes, zato da bo jutri nared za potrditev v državnem zboru. Poslanci naj bi o dodelitvi nekaterih policijskih pooblastil enotam Slovenske vojske odločali v okviru antikorona zakonodajnega paketa, za aktivacijo SV pa je potrebna dvotretjinska večina. Ker bo torej za predlog vlade moralo glasovati vsaj 60 poslancev, bo morala koalicija s tem predlogom prepričati vsaj sedem opozicijskih poslancev.

Levica je že povedala, da ne namerava podpreti vladnega predloga, v preostalih opozicijskih strankah (LMŠ, SD in SAB) pa imajo še vedno veliko pomislekov. LMŠ je včeraj sporočila, da so notranjemu ministru poslali svoje predloge o izboljšavi sklepa »o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri širšem varovanju državne meje«. V LMŠ menijo, da je angažiranje vojske lahko le posledica zaostrenih zdravstvenih razmer zaradi epidemije covida-19. Poleg tega predlagajo, da bi pripadniki SV varovali zgolj schengensko mejo in v največ dvokilometrskem pasu zračne linije od mejne črte oziroma do najbližje cestne komunikacije. Predvsem pa v LMŠ predlagajo, da bi SV dobila izredna pooblastila le do konca aprila (prvi vladni predlog je bil tri mesece) z možnostjo podaljšanja, a bi se s tem znova moral strinjati državni zbor.

V največji opozicijski stranki predlagajo še, da bi notranje in obrambno ministrstvo enkrat tedensko poročali pristojnim odborom državnega zbora o izvajanju 37. a člena zakona o obrambi. LMŠ bi lahko s trinajstimi poslanskimi glasovi poskrbela, da bi koalicija aktivirala enote Slovenske vojske, vendar bodo, kot so sporočili vodilni predstavniki te stranke, o morebitni podpori še razmislili.

V SAB se želijo z vsebino vladnega sklepa seznaniti, preden bi se izrekali o aktivaciji enot SV. Kot kaže, bo od odziva vlade na današnji seji odvisno, ali bo Slovenija na južno mejo poslala vojsko. Vlada je doslej utemeljevala takšen ukrep z nujnostjo razbremenitve policijskih enot, ki da jih potrebujejo v notranjosti države.