»Ne želim špekulirati, kdo bi lahko to storil. Naj policija opravi svoje delo, potem pa bom morda lahko povedala kaj več,« nam je danes dejala Vesna Fabjan, občinska svetnica v Črnomlju iz vrst LMŠ in profesorica na Srednji šoli Črnomelj. Petkov dogodek, ki k sreči ni imel hujših posledic, »le« nekaj tisočakov gmotne škode ter nekaj prask in manjših opeklin, je močno pretresel štiričlansko družino in ves Črnomelj. Policija intenzivno nadaljuje preiskavo, o ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo, je sporočila predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi Novo mesto Alenka Drenik.

Uradno poročilo pravi, da je neznani storilec v pritlično okno stanovanjske hiše vrgel gorečo steklenico, napolnjeno z vnetljivo tekočino. »Steklenica je razbila okno in padla na tla, požar so stanovalci sami pogasili, poškodovan ni bil nihče,« je še dejala Drenikova.

Ogenj pogasili sami

Fabjanova nam je povedala, da je petnajst minut pred 21. uro strahovito počilo. »Skozi okno je priletela steklenica in zadela rob kavča, na katerem sva sedela z možem. Zavesa je nenadoma zagorela, ogenj se je v trenutku razširil po steni in nato skozi razbito okno proti zgornjemu nadstropju, kjer je sinova soba,« nam je povedala Fabjanova. Pok je bil tako močan, da je na noge dvignil vso ulico, sosedje so takoj prihiteli na pomoč, je dejala. »Sploh mi ni bilo jasno, kaj se dogaja. Z možem sva na hitro potegnila dol gorečo zaveso in začela gasiti. Ogenj sva zadušila z blazinami in odejami. Bila sva porezana od razbitega stekla, malo opečena, imava tudi nekaj modric.«

Kot smo izvedeli, so se v petek zvečer na kraj že napotili tudi črnomaljski gasilci, vendar je bila intervencija nato prekinjena, ker je Fabjanovim uspelo ogenj pogasiti že samim. Škode naj bi bilo za nekaj tisočakov. Čeprav močno pretreseni nad dogodkom, so Fabjanovi noč prespali doma.

Šarec: To je bil strahopeten in brutalen napad

Štiriinštiridesetletna Fabjanova, profesorica geografije in zgodovine, je v lokalnem okolju precej politično aktivna. Kot članica stranke LMŠ je v letošnjem mandatu občinska svetnica, na zadnjih volitvah pa je kandidirala tudi za županjo Črnomlja. Na petkov dogodek so se prek twitterja odzvali tudi v stranki LMŠ. »Nobena politična ali kakršna koli druga dejavnost ne opravičuje takšnega strahopetnega in brutalnega napada na kogar koli. Še posebno grozljivo je v tem primeru dejstvo, da je Vesna Fabjan politično aktivna, napad pa je bil izveden na domu, kjer živi z družino,« je zapisal Marjan Šarec.

Črnomaljec Klemen Vitkovič, asistent evropskega poslanca iz LMŠ, je poudaril, da je Fabjanova v zadnjem času »odpirala teme, ki marsikomu v lokalnem okolju niso všeč (onesnaževanje, povezano z bioplinsko elektrarno, romska problematika, nepravilnosti v nekaterih javnih zavodih…)«. Dejanje je ostro obsodil tudi predsednik republike Borut Pahor. »Gre za zavržno dejanje, ki terja odločno obsodbo vse demokratične javnosti,« je med drugim zapisal in pozval k strpnosti.