Dolga leta so Makedonci čakali, da bi se kaj premaknilo v njihovem približevanju Evropski uniji in Natu, zdaj pa sta se dva velika koraka zgodila kar v istem tednu. Danes je Severna Makedonija postala trideseta članica zveze Nato. »Izpolnili smo sanje generacij,« je zapisala vlada v Skopju, potem ko so njeni predstavniki ameriškemu zunanjemu ministrstvu izročili ratifikacijske listine, kar je čisto zadnji formalni korak pred uradnim članstvom. »Postali ste članica družine tridesetih držav in skoraj milijarde ljudi,« je ob tem dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Pred tem je Evropska unija ta teden odobrila začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo. Vstop v Nato in pogajanja o članstvu EU so postali mogoči po umiku grške blokade, ko sta državi junija 2018 dosegli sporazum o spremembi imena Makedonije. Zveza Nato je državo v članstvo povabila mesec dni kasneje, Severna Makedonija pa je članica danes postala potem, ko je Španija prejšnji teden kot zadnja ratificirala protokol o njenem pristopu.

Severna Makedonija je po površini četrta najmanjša članica Nata za Luksemburgom, Črno goro in Slovenijo. Po prebivalstvu je sedma najmanjša. Ima 8000 vojakov redne sestave in 5000 rezervistov. Za obrambo je lani namenila 1,19 odstotka BDP (štiri države članice so namenile manj), za letos ima cilj nameniti 1,4 odstotka BDP. Končna zaveza vseh članic je dva odstotka BDP. ba, agencije