Voditelji članic unije so minuli četrtek na videokonferenčnem zasedanju Evropsko komisijo pozvali, naj v sodelovanju z drugimi institucijami pripravi celovit načrt za okrevanje evropskega gospodarstva po zdravstveni krizi.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v soboto v sporočilu za javnost izpostavila, da si trenutno prizadevajo zlasti za zagotovitev maksimalne prožnosti pri črpanju evropskih sredstev, bodo pa predlagali tudi spremembe večletnega proračuna.

Te bodo po navedbah von der Leynove vključevale sveženj ukrepov za blaženje posledic zdravstvene krize, ki bo zagotovil povezanost unije skozi solidarnost in odgovornost. Predsednica ni sicer na tej točki izključila sploh nobene možnosti v okviru pogodb EU.

Kdaj je mogoče pričakovati predlog sprememb proračuna, za zdaj ni znano. Prav tako v Bruslju ne želijo govoriti o podrobnostih, na primer ali bo komisija vztrajala pri predlogu krovnega obsega 1,114 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND).

So pa v komisiji danes izpostavili, da zeleni in digitalni prehod ostajata prioriteti tudi v času, ko je vse podrejeno boju proti novemu koronavirusu, saj da sta nepogrešljiv del vsakega pametnega okrevanja.

Februarski poskus dogovora o prihodnjem večletnem proračunu na vrhu unije se je končal klavrno, brez kakršnega koli premika. Niti niso takrat nakazali poti naprej. Nov predlog komisije bo tako priložnost za oživitev pogajanj, ki so na mrtvi točki.