V torkovem napadu je sodelovalo več deset ljudi, ki so želeli preprečiti, da bi bolnike, nekateri so bili okuženi, drugi z bolezenskimi znaki covida-19, odpeljali iz občine Alcala del Valle v karanteno v dom za starejše občane v omenjenem andaluzijskem mestu.

Protestniki so hkrati poskušali s cestnimi barikadami preprečiti, da bi konvoj prispel na cilj.

V noči na sredo so se nato protesti nadaljevali pred samim domom za starejše občane. Protestniki so pri tem zažgali več smetnjakov ter iz sosednjih hiš na dom metali eksplozivna sredstva. Policija je aretirala dva moška.

Upokojence so premestili iz doma v občini Alcala del Valle, ker je tam prišlo do izbruha novega koronavirusa. Trije prebivalci doma so zaradi covida-19 umrli, okužbo z virusom sars-cov-2 pa so potrdili pri najmanj polovici zaposlenih.

Župan kraja La Linea Juan Franco je v sredo kritiziral nasilne proteste, a hkrati dejal, da premestitev starejših ni bila dobro načrtovana, saj je tudi sam zanjo izvedel v zadnjem hipu.

WHO o vzpodbudnih znakih glede okužb z novim koronavirusom v Italiji

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes ocenila, da poročila o zmanjševanju novih okužb z novim koronavirusom v Italiji predstavljajo vzpodbudne znake, a so hkrati posvarili, da je še prezgodaj za oceno, da je najhuje že mimo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Razmere ostajajo zelo resne, a smo priča prvim vzpodbudnim znakom. Italija, ki ima najvišje število primerov v regiji, je zabeležila rahel upad števila novih okužb. Kljub temu je še prezgodaj za oceno, da je pandemija v tej državi dosegla vrhunec,« je na novinarski konferenci dejal regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge.