V poplavi slabih novic v povezavi s pandemijo koronavirusa v zadnjih dneh, je včeraj prišla še dodatna. V 95. letu starosti je namreč na svojem domu v Beogradu umrl Borislav Bora Stanković, eden od utemeljiteljev moderne košarke.

Borislav Stanković se je rodil 9. julija 1925 v Bihaću. V času kariere je igral za Crveno zvezdo, Železničar in Partizan, v reprezentančnem dresu pa je med letoma 1948 in 1953 odigral 36 tekem. Kot trener je nato vodil Partizan, OKK Beograd in italijanski Cantu. S Crveno zvezdo je bil kot igralec trikrat prvak jugoslovanskega prvenstva, kot trener pa prav tolikokrat z OKK Beograd, s katerim je dvakrat prišel tudi do pokalne lovorike. V svojih vitrinah ima še naslov italijanskega prvaka s Cantujem.

Precej večji pečat je pustil po igralski in trenerski karieri. Med letoma 1976 in 2002 je bil namreč generalni sekretar Mednarodne košarkarske zveze Fiba in bil najbolj zaslužen, da se je v tem zlatem obdobju za košarko sprejela nekatera pravila, ki so močno zaznamovala ta šport – zarisana je bila črta za tri točke, spremenile so se dimenzije igrišča, namesto polčasa so uvedli četrtine…

Stanković je tudi med najzaslužnejšimi, da so na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992 v reprezentanci ZDA prvič nastopili košarkarji iz lige NBA in sestavili tako imenovano sanjsko moštvo, ki se je zaradi vrhunskih iger za vedno zapisalo v zgodovino košarke.

Leta 1991 je bil sprejet v košarkarsko hišo slavnih v Springfieldu, leta 2000 v žensko košarkarsko hišo slavnih, leta 2007 pa še v hišo slavnih Fibe.