Košarkarji Cedevite Olimpije so bili zadnjič na delu v torek, 10. marca, ko so v 2. krogu lige za prvaka spravili na kolena domžalski Helios, dan pred tem pa so v predzadnjem krogu lige ABA doma s košem Codija Millerja - McIntyreja v izdihljajih tekme ugnali Budućnost in tako ostali v igri za četrto mesto. A vprašanje je, ali bo to sploh pomembno, saj se še ne ve, ali in kako se bo jadransko tekmovanje zaradi pandemije koronavirusa nadaljevalo, medtem ko je državno prvenstvo razveljavljeno in letos ne bomo dobili prvaka. V zmajevem gnezdu so trenažni proces pri članski ekipi in ekipah mlajših starostnih kategorij prekinili že pred odločitvami, ki jih je sprejela Vlada Republike Slovenije. S koronavirusom se je namreč okužil eden od odbojkarjev ACH Volleyja, ki so prav tako trenirali v Stožicah. Dvorano so zato zaprli in jo začeli postopoma razkuževati, kar je pomenilo, da treningi v njej niso bili mogoči. »Vseh ukrepov se držimo maksimalno resno. Športni del kluba torej za zdaj ni aktiven, vsak, ki dela v klubski pisarni, pa delo opravlja od doma,« nam je v pogovoru pojasnil direktor kluba Davor Užbinec.

Klub pomaga Američanom, da se vrnejo v domovino

Tako kot delavci v klubskih pisarnah se tudi košarkarji zadržujejo doma, vsak od njih je prejel načrt individualnih treningov, obenem pa so v dnevnem stiku s trenerjem za telesno pripravo. »Skupinski treningi so do nadaljnjega odpovedani, videli pa bomo, kdaj se bomo lahko vrnili v dvorano. Vse razmere v Sloveniji in regiji pozorno spremljamo, na žalost pa odločitev o tem, kdaj se bomo lahko vrnili v dvorano in začeli normalen trenažni proces, ni v naših rokah,« pravi Užbinec in dodaja, da so igralci pred prekinitvijo skupinskega trenažnega procesa skupaj s člani trenerskega štaba imeli sestanek, kjer jim je zdravstveni strokovnjak razložil resnost stanja in bolezni. Od tujih košarkarjev so se v domovino vrnil Filip Krušlin (Hrvaška), Andrija Stipanović (BiH) in Maik Zirbes (Nemčija), medtem ko je trojica Američanov Codi Miller - McIntyre, Mikael Hopkins in Dominic Artis ostala v Sloveniji, a jim klub od včeraj pospešeno pomaga pri iskanju načinov, da se vrnejo v domovino k družinam. Codi Miller - McIntyre na svojem instagram profilu dnevno deli izkušnje iz karantene v Sloveniji, že v petek minuli teden pa je poudaril, da se bo država v ponedeljek »zaprla«, kar pomeni, da so do njega informacije prišle hitreje kot do preostalih državljanov.

Kako bo prekinitev oziroma odpoved tekmovanj in dejavnosti vplivala na pogodbene obveznosti do igralcev in njihova zavarovanja? »Težko odgovorim, saj vsi vemo, v kakšnem položaju so praktično vsi klubi po vsem svetu. Svoje obveznosti smo v tej sezoni vedno izpolnjevali in trudili se bomo, da še naprej počnemo enako. Moramo pa se zavedati, da v tem trenutku govorimo o višji sili, ki vpliva na vse aspekte človeškega življenja, torej ne le na šport. Obenem čakamo tudi na navodila Fibe in evrolige, načeloma pa bomo lahko takrat videli in sprejeli odločitev, kako rešiti položaj, v katerem smo,« pojasnjuje Užbinec, ki se zaveda tudi prihajajočih težav z izpolnjevanjem sponzorskih obveznosti. »Naši sponzorji so naši partnerji, razvoj pandemije koronavirusa pa seveda vpliva tudi na njih. Ne morem vam še odgovoriti, kako bo trenutno gospodarsko stanje vplivalo na naše medsebojne obveznosti, verjamem pa, da bomo, tako kot vedno, skupaj našli rešitev.«

Misli usmerjene v zdravje in dobrobit vseh ljudi

Izbruh pandemije koronavirusa bo močno otežil tudi načrte za prihodnjo sezono. Klubi po Evropi so namreč v fazi, ko je treba vzpostavljati stike in dogovore z igralci, a se bodo stvari zdaj spremenile, saj bo dogajanje vplivalo tudi na proračune. »Ne morem mimo trenutnega dogajanja v svetovnem gospodarstvu, ki je zelo prizadeto. Šport pa je vedno odraz stanja gospodarstva v državi. Zato je absolutno prezgodaj razmišljati o prihodnji sezoni. Naše misli morajo biti usmerjene v pomembnejše zadeve, in to je zdravje in dobrobit vseh ljudi,« pravi športni direktor Sani Bečirović, Užbinec pa je dodal: »V tem trenutku je težko podati kakšno oceno o predvidenih izgubah, sploh ob dejstvu, da nihče od nas ne ve, kako dolgo bo trenutna situacija trajala in kakšne bodo splošne posledice na gospodarstvo. Posledice zagotovo bodo, prepričan pa sem, da se bodo videle v tej in tudi v naslednji sezoni.«

Kot torej trenutno kaže, so košarkarji Olimpije v pripravljenosti le še za morebitno eno tekmo v ligi ABA proti Krki, za katero pa sploh ni nujno, da se bo zgodila. Kdaj bo liga ABA sprejela odločitev o letošnji sezoni, ni znano. Je pa jasno, da se bo jadransko tekmovanje ravnalo po vzoru in navodilih evrolige, saj omogoča uvrstitev v najelitnejše evropsko tekmovanje in evropski pokal. Eden od vodilnih mož pri evroligi Edward Scott je v četrtek dejal, da je načrt še vedno dokončati sezono. Na kakšen način, še ne vedo, a možnosti naj bi imeli pripravljenih veliko. Zelo verjetno pa je, da zaključni turnir v Kölnu ne bo med 22. in 24. majem, temveč kasneje. V evroligi je do konca rednega dela ostalo še šest krogov.