Evropsko prvenstvo, ki bi moralo potekati v 12 evropskih mestih med 12. junijem in 12. julijem je odpovedano, je prek twitterja še pred uradno potrditvijo Uefe sporočila Norveška nogometna zveza. »Uefa je odločila, da se preloži evropsko prvenstvo na leto 2021. Organizirano bo med 11. junijem in 11. julijem,« so zapisali.

Odpoved tekmovanja daje nacionalnim zvezam mesec dni več časa, da izpeljejo svoja prvenstva, kot tudi, da se do konca izpelje liga prvakov in evropska liga.

Uefa je od EP pričakovala več kot dve milijardi evrov. Kljub temu da se je po poročanju New York Timesa že pred tem Uefa sestala tudi z lastniki televizijskih pravic, sponzorji in drugimi, pa jo zdaj čaka milijonski upad dohodka. Nekateri mediji so v ponedeljek poročali tudi o tem, da naj bi Uefa zato od domačih prvenstev zahtevala 300 milijonov evrov kompenzacij, a je krovna evropska zveza to zanikala.

Glede samega tekmovalnega koledarja bo imela preložitev EP 2020 velik vpliv nanj za naslednjo sezono. Med drugim je na sporedu organizacija ženskega EP v Angliji in EP do 21 let v v Sloveniji in Italiji ter tudi lige narodov. POleg tega je bilo za poletje 2021 predvideno tudi razširjeno klubsko SP.

Preložitev eura je bila sicer pričakovana, potem ko je v javnost prišla informacija, da je Uefa že pretekli teden preklicala rezervacijo hotelov v Köbenhavnu – enemu od gostiteljev tekmovanja.

Mijatović: Preložitev edina logična odločitev

»To je bila edina logična rešitev, saj Uefa tako velikega tekmovanja ne more pripeljati v negotovost. To tudi pomeni in je hkrati namen Uefe, da se nacionalna prvenstva, če bodo to razmere dopuščale, lahko odigrajo nekje do konca junija,« je dejal Mijatović.

Potrdil je tudi, da bosta odpadli predvideni prijateljski tekmi slovenske članske vrste konec marca s Turčijo v Ljubljani in Albanijo v Kopru.

»Glede na trenutno stanje je jasno, da marčevskih tekem ne bo moč odigrati, tako da tekmi odpadeta. Ostajtaa pa v koledarju termina konec maja in junija. Če bo vse v redu, bodo takrat tekme odigrane, če ne, pa bomo reagirali v skladu z navodili, ki jih bo pripravila Uefina delovna skupina,« je še povedal Mijatović.

Fifa prestavila novo klubsko SP in Svetovni zdravstveni organizaciji donirala 10 milijonov dolarjev

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) se je v luči prestavljenega evropskega in južnoameriškega prvenstva odločila prestaviti novo klubsko svetovno prvenstvo, ki ga je načrtovala za poletje 2021. Obenem je Fifa Svetovni zdravstveni organizaciji v boju proti novemu koronavirusu donirala 10 milijonov dolarjev, so še sporočili v izjavi za javnost.

Fifa je v izjavi, pod katero se je podpisal predsednik Gianni Infantino, sporočila, da je seznanjena z odložitvijo evropskega in južnoameriškega prvenstva ter da odločitev Uefe in Conmebola sprejema.

Ob tem so potrdili, da bo novo klubsko SP, načrtovano za poletje 2021 prestavljeno bodisi kasneje v leto 2021 bodisi na poletje 2022 ali 2023. Nadalje so sporočili, da so v stiku s kitajsko vlado ter tamkajšnjo nogometno zvezo za morebitno prestavitev klubskega svetovnega prvenstva v zdajšnji obliki, načrtovanega za december 2020.

Infantino je še zapisal, da je glavna skrb v tem trenutku zdravje vseh nogometnih deležnikov, navijačev, igralcev in ostalih, zato so Svetovni zdravstveni organizaciji in njenemu solidarnostnemu skladu nakazali donacijo v višini 10 milijonov dolarjev, s čimer želijo pri Fifi pomagati v boju s covidom-19.

Prestavljeno tudi južnoameriško prvenstvo

Po odločitvi Evropske nogometne zveze, da prestavi letošnje evropsko prvenstvo za eno leto, je podobno odločitev sprejelo tudi vodstvo Conmebola. Letošnja Copa America bi se prav tako kot EP v nogometu morala začeti 12. junija v Argentini in Kolumbiji. Tekmovanje pa so zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili na leto 2021.