Potem ko je koronavirus paraliziral svet in s tem tudi nogomet, sta imela predsednik Uefe Aleksander Čeferin in generalni sekretar Teodore Theodoridis danes maratonski dan s serijo videokonferenc s predstavniki združenja evropskih lig, združenja najbogatejših klubov, sindikata igralcev in predstavniki 55 nacionalnih zvez. Na koncu je izvršni odbor Uefe na soglasen predlog vseh sodelujočih v videokonferencah sklenil, da se evropsko prvenstvo preloži na prihodnje leto in bo odigrano med 11. junijem in 11. julijem 2021. Za leto dni je tudi vodstvo Južnoameriške nogometne zveze (Conmebol) prestavilo južnoameriško prvenstvo, ki bi moralo potekati junija in julija v Argentini in Kolumbiji.

Čeferin: Nogomet je prizadel neviden in hiter nasprotnik

»Smo na čelu športa, za katerega živi in diha veliko ljudi. Prizadel ga je neviden in hiter nasprotnik. V takšnih časih mora nogometna skupnost pokazati odgovornost, enotnost, solidarnost in altruizem. Zdravje navijačev, igralcev in drugih so naše glavne prioritete. V tem duhu je Uefa pripravila številne kombinacije, da bi lahko končali sezono. Ponosen sem na reakcijo svojih kolegov po vsej Evropi. Preveva nas duh sodelovanja, saj so vsi spoznali, da morajo nekaj žrtvovati za dosego najboljšega rezultata,« je poudaril Aleksander Čeferin.

Lige so apelirale na Uefo, da so prioriteta domača tekmovanja. Če tekem ne bo, klubi izgubijo prihodke od vstopnic, pravic televizijskega prenosa in sponzorjev, vseeno pa morajo plačevati igralce. Enoletni zamik evropskega prvenstva naj bi omogočil, da bi lahko v vseh državah končali nacionalna prvenstva. Če bodo razmere dopuščale, naj bi bili prvaki znani do 30. junija, vendar trenutno nihče ne ve, kdaj se bodo prvenstva lahko nadaljevala. Po najbolj optimističnem scenariju v začetku maja. Če zaradi koronavirusa državnih prvenstev ne bi mogli izpeljati do konca, Uefa predlaga, da naslov prvaka osvoji trenutno vodilna ekipa na lestvici. Finale evropske lige naj bi bilo 24. junija v Gdansku na Poljskem, lige prvakov pa 27. junija v Carigradu v Turčiji.

Na konferenci Mijatović in Koželj

»Preložitev evropskega prvenstva za leto dni je bila edina logična in pravilna odločitev. Uefa tako velikega tekmovanja ne more prepustiti negotovosti. S takšno odločitvijo je Uefa podprla namen, da se vsa nacionalna prvenstva, če bodo razmere to omogočale in se stanje z virusom umiri, odigrajo do konca junija. V Sloveniji bomo koledar tekmovanj prilagajali trenutnim razmeram in sklepom Uefe,« je povedal predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, ki je skupaj z generalnim sekretarjem Martinom Koželjem sodeloval v dobro uro dolgi videokonferenci Čeferina z nacionalnimi zvezami. Ker sta se strinjala z vsemi predlogi, v razpravi nista sodelovala, ampak sta vse pozorno poslušala. Slovensko državno prvenstvo je trenutno prekinjeno do konca marca, odpovedani sta tudi prijateljski tekmi reprezentance marca s Turčijo v Ljubljani in Albanijo v Kopru. Mijatović upa, da bo izbrana vrsta lahko igrala prijateljski tekmi konec maja in v začetku junija, ko naj bi v Ljubljani gostovala Portugalska, branilka naslova evropskega prvaka, drugi tekmec naj bi bila Malta.

Na sestanku Uefe so ustanovili dve delovni skupini. Ena se bo ukvarjala s spremembami tekmovalnega koledarja, druga bo razpravljala o tem, kako se soočiti s finančnimi posledicami preložitve. Obe v prihodnjih tednih čaka ogromno dela. V novem terminu evropskega prvenstva od 11. junija do 11. julija, ki bo potekalo prihodnje leto v 12 državah po vsej Evropi, so predvidena še naslednja večja tekmovanja: zaključek lige narodov od 2. do 6. junija, evropsko prvenstvo do 21 let od 9. do 26. junija, ki ga bosta gostili Slovenija in Madžarska, člansko evropsko prvenstvo za ženske od 7. julija do 1. avgusta v Angliji ter razširjeno svetovno klubsko prvenstvo na Kitajskem, ki pa je že preloženo, a nov termin še ni znan. Verjetno bodo katero od tekmovanj prestavili za leto dni, morda tudi EP upov do 21 let, katerega otvoritvena tekma je predvidena v Mariboru.

Uefa je žrtvovala največ

Finančne posledice preložitve dogodkov bodo obsežne. Vsi stadioni so bili rezervirani, reprezentance so zakupile pripravljalne baze, v katerih bi bivale med prvenstvom in iz njih odhajale na prizorišča tekem. Lahko se zgodi, da leta 2021 te zmogljivosti ne bodo proste in bodo morali najti nove rešitve. Uefa je od evropskega prvenstva pričakovala več kot dve milijardi prihodkov. Prejela je skoraj 30 milijonov zahtevkov za 2,8 milijona vstopnic, ki so bile razgrabljene v trenutku. Vstopnice za letošnje evropsko prvenstvo ne bodo veljale za turnir prihodnje leto. To pomeni, da bodo vsi kupci dobili povrnjen denar. Uefo čakajo tudi pogajanja s sponzorji, lastniki televizijskih pravic in drugimi deležniki evropskega prvenstva.

»Pomembno je, da je Uefa kot krovna evropska organizacija vodila proces in žrtvovala največ. Preložitev evropskega prvenstva bo velik strošek za Uefo, vendar bomo naredili vse, da to ne bo vplivalo na financiranje razvoja nogometa v 55 državah. Namen pred profitom ostaja naše temeljno načelo,« je dodal Čeferin.