Verjetno bo pojutrišnjem sprejeta odločitev, kako se bo nadaljevala evropska nogometna sezona, potem ko so zaradi koronavirusa prekinjena skoraj vsa nacionalna prvenstva, liga prvakov, liga Evropa in preložene tekme dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bi jih morali odigrati 26. in 31. marca. Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin z najtesnejšimi sodelavci se bo na štirih ločenih videokonferencah pogovarjal s predstavniki 55 nacionalnih zvez (med njimi je tudi slovenska), predstavniki evropskega združenja najbogatejših klubov (ECA), združenja evropskih poklicnih nogometnih lig (EPFL) in člani izvršnega odbora.

Reprezentance bi spremljalo tri milijone navijačev

Uefa je še pred petimi dnevi zanikala, da razmišlja o spremembi datuma začetka evropskega prvenstva. Kar se je še minuli teden zdelo nepredstavljivo, ko je bilo do začetka prvenstva še tri mesece, je zdaj najverjetnejši scenariji. Evropsko prvenstvo v nogometu verjetno ne bo odigrano med 12. junijem in 12. julijem. Turnir bodo gostili v kar 12 državah, ker bodo na takšen način proslavili jubilej – 60 let od prvega prvenstva, na katerem je v finalu Sovjetska zveza premagala Jugoslavijo z 2:1. Ker bodo prizorišča po vsej Evropi, bodo navijači in reprezentance med njimi potovali z letali, vlaki, avtobusi in avtomobili. Reprezentance naj bi spodbujalo kar tri milijone navijačev, kar pomeni pravo preseljevanje navijaških armad.

Glede Eura 2020 je možnih več scenarijev. Najbolj neugoden je odpoved prvenstva, saj bi bilo naslednje šele leta 2024 v Nemčiji. Drugi scenarij je igranje pred praznimi tribunami, ki tudi ne ustreza nikomur. Tretji scenarij je preložitev prvenstva na kasnejši termin. »Smo v težkem obdobju. Moramo prevzeti odgovornost in najti najboljšo rešitev v zahtevni situaciji. Evropsko prvenstvo je treba preložiti in dati prednost nacionalnim prvenstvom, ki tečejo in jih je treba dokončati. Potrebujemo mesec in pol do dva, da končamo začeta prvenstva,« je izpostavil predsednik Nogometne zveze Italije Gabriele Gravina, ki ima velik vpliv v evropski nogometni družini in ga pri ideji o prestavitvi evropskega prvenstva podpira vse več držav.

Prav na olimpijskem stadionu v Rimu je 12. junija predvidena otvoritvena tekma evropskega prvenstva. Ker je Italija žarišče koronavirusa v Evropi, je velika verjetnost, da italijansko prvenstvo ne bo prekinjeno le do 3. aprila, ampak po najbolj optimističnem scenariju vsaj do začetka maja. Italijansko predvidevanje je, če bi prvenstvo lahko nadaljevali 2. maja, bi ga končali 30. junija, ko mnogim igralcem tudi potečejo pogodbe s klubi. Po podobnem scenariju z dodatnimi termini bi lahko končali državna prvenstva po vsej Evropi. Seveda, če bo tedaj konec težav in nevarnosti, ki jo povzroča koronavirus.

Vse odločitve so povezane z velikimi stroški

Najverjetnejši scenarij je, da bi evropsko prvenstvo prestavili za leto dni, saj poleti 2021 na sporedu ni večjih športnih tekmovanj. Britanski časnik Telegraf je zapisal, da ima zanesljive informacije, da Uefa razmišlja o prestavitvi tekmovanja na december 2020, kar bi bila tudi priprava evropskih reprezentanc za igranje turnirja v zimskem terminu, saj bo tudi svetovno prvenstvo leta 2022 v Katarju med 21. novembrom in 18. decembrom. Nad zimskimi terminom evropskega prvenstva niso navdušeni navijači.

Uefa je pred zahtevnim izzivom, saj bi se zgodilo prvič, da bi evropsko prvenstvo prestavili. Vse odločitve so povezane tudi z velikimi stroški, saj so reprezentance in navijači že rezervirali pripravljalne baze in hotele. Navijači so že kupili vstopnice, vozovnice in rezervirali prenočišča v mestih, kjer bo igrala njihova reprezentanca. Nihče si ne želi popolne odpovedi. Evropsko prvenstvo namreč polni blagajne nacionalnih zvez in tudi klubov, ki na račun udeležbe igralcev v reprezentancah od Uefe prejmejo okrog 300 milijonov evrov.